Virüsleri Uzak Tutan Kumaş

Virüsleri Uzak Tutan Kumaş

Bakteri ve Virüslerden Korunmada Yeni Bir Kumaş

ACS Applied Materials & Interfaces

Koronavirüs Salgınında En Büyük Sorun: Kıyafetler

Dünya genelinde etkisini gösteren COVID-19 salgını nedeniyle pek çok ülke, sağlık çalışanlarını korumakta zorlanıyor. Karşılaşılan en büyük sorunlardan biri ise, sağlık çalışanlarının kullandığı kıyafetlerin virüs ve bakteriler üzerine tutunması. Bu durum hem sağlık çalışanlarının hastalığa yakalanma riskini arttırıyor hem de hastalığın yayılmasına sebep oluyor. Geliştirilen bu yeni kumaş, bu sorunu ortadan kaldırarak sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamayı amaçlıyor.

Yıkanabilir ve Tekrar Kullanılabilir Özellik

Pittsburg Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, geliştirdikleri kumaşı sadece kan ve tükürük gibi sıvıları değil virüsleri ve bakterileri de uzak tutuyor. Üstelik kumaş, tekrar tekrar yıkandıktan, ovalandıktan ve hatta usturayla çizildikten sonra bile özelliğini koruyor. Bu da kumaşın uzun süreli kullanımına olanak sağlıyor.

Bakteri ve Virüslerin Kumaşa Bulaşması Engelleniyor

Yapılan testlerde kan, protein ve bakterilerin kumaşa bulaşmadığı görülmüştür. Ayrıca adenovirüslerle yapılan testlerde de bu virüslerin kumaşa tutunamadığı gözlemlenmiştir. Adenovirüsler akut solunum yetmezliği ve göz nezlesine sebep olan bir virüstür. Ancak, henüz betakoronavirüsler ve özellikle COVID-19 hastalığına sebep olan SARS-CoV-2 virüsü için bu kumaşın etkisi bilinmemektedir.

Sağlık Alanında Farklı Amaçlar İçin Kullanılabilir

Geliştirilen bu kumaş, sağlık alanında çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Örneğin sağlık çalışanlarının kıyafetlerinde veya sağlık kurumlarındaki koltuk ve sandalyelerin üretiminde kullanılarak, hastalardan sağlıklı insanlara virüs bulaşmasının önüne geçilebilir.

Bu Bilgiler Ne İşimize Yarayacak?

Araştırmacıların geliştirdiği bu kumaş, sağlık çalışanlarını korumada büyük bir adım olabilir. Ancak, henüz COVID-19 hastalığına sebep olan SARS-CoV-2 virüsü için etkili olup olmadığı bilinmemektedir. Yine de, bu tarz çalışmaların devam ederek, sağlık alanında daha güvenli bir ortam yaratılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Yorum yapın