Türkiye’nin İlk Yoğun Bakım Tipi Solunum Cihazı

Türkiye'nin İlk Yoğun Bakım Tipi Solunum Cihazı

Türkiye’de Üretilen Yerli Solunum Cihazı: Biyovent

Türkiye, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını ile mücadelede önemli bir adım attı. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve Bilkent Üniversitesi Cyberpark’ın destekleriyle geliştirilen Biyovent yerli solunum cihazı, ülkemizde tasarlanarak üretildi.

Türkiye'nin İlk Yoğun Bakım Tipi Solunum Cihazı #1

Solunum Cihazlarının Önemi

COVID-19’a yakalanan hastaların yaklaşık %6’sında ciddi solunum sorunları yaşanabiliyor. Bu nedenle mekanik ventilatörler ya da solunum cihazları, hastaların tedavisinde büyük bir öneme sahip. Solunum cihazları, solunum yolları enfeksiyonuna bağlı olarak kandaki oksijen seviyesinin düşmesi durumunda kullanılır. Akciğerlere giren ve çıkan hava miktarını kontrol ederek solunumu destekler.

Türkiye'nin İlk Yoğun Bakım Tipi Solunum Cihazı #2

Nasıl Geliştirildi?

Biyovent yerli solunum cihazı, beş yıllık bir tasarım ve test sürecinin ardından Biosys şirketi tarafından üretildi. Bebek, çocuk, ergen ve yetişkin tüm yaş gruplarında uyumlu bir şekilde çalışabilen cihaz, yüksek çözünürlüklü geniş bir dokunmatik ekrana sahiptir. Sağlık çalışanları, hastaların kilo, yaş, boy gibi özelliklerine göre cihazı ayarlayabilir ve nabız ile soluk sayılarını takip edebilir.

Özellikleri

  • Düşük hava ve oksijen basıncını algılayarak acil durumlarda sesli ve görüntülü alarm verir.
  • 60 saniyeye kadar oksijen alma ve verme özelliği vardır.
  • 2 dakika boyunca %100 oksijen verebilir.
  • Akıllı solunum izleme özelliği sayesinde sağlık çalışanları, hastaların akciğer durumlarını takip edebilir.

Seri Üretim ve İhracat

T.C. Sağlık Bakanlığı ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı liderliğinde Biosys, ASELSAN, Baykar ve Arçelik şirketlerinin ortak çalışmasıyla seri üretime geçildi. Mayıs ayı sonu itibarıyla 5000 yerli solunum cihazı üretildi ve hem ülkemizde kullanılmaya başlandı hem de ihtiyaç duyan diğer ülkelere tıbbi yardım malzemesi olarak gönderildi. Ayrıca cihazlar, farklı ülkelere de ihraç edilmeye devam ediyor.

Özetle

Yeni tip koronavirüs salgını sürecinde Türkiye, yerli solunum cihazı Biyovent’i tasarlayıp üreterek önemli bir adım attı. Beş yıllık bir çalışma sonucunda ortaya çıkan cihaz, bebeklerden yetişkinlere kadar tüm yaş gruplarında kullanılabilir ve akıllı izleme özelliği sayesinde sağlık çalışanlarına büyük kolaylık sağlar. Üretilen cihazlar, hem ülkemizde kullanılıyor hem de ihtiyaç duyan diğer ülkelere ihraç ediliyor. Biyovent, Türkiye’nin üstün teknoloji üretme kapasitesini ve gücünü gösteren bir örnek olmaya devam ediyor.

Yorum yapın