Güneş’i Takip Eden Malzeme Geliştirildi

Güneş’i Takip Eden Malzeme: Ayçiçekleri Gibi Enerji Üretimi

Bilim insanları, Los Angeles’taki Kaliforniya Üniversitesinde yaptıkları araştırmada, ayçiçeklerinin güneşi takip eden özelliğinden esinlenerek, tıpkı onlar gibi Güneş’i takip eden bir malzeme geliştirdi. Sonuçlar, Nature Nanotechnology dergisinde yayımlandı.

Geliştirilen malzeme, bitki saplarına benzeyen 1 mm çapında silindirlerden oluşuyor. Polimerlerin (tekrar eden birimlerden oluşan zincir biçimli uzun moleküller) içinde bulunan nanoparçacıklar (metrenin milyarda biri ölçeğinde olan parçacıklar), güneş ışığını ısıya dönüştürerek malzemenin ısınmasını sağlıyor. Bu sayede, polimerler küçülüyor ve silindirlerin kafa kısımları, ışık tarafına doğru yöneliyor. Böylece, malzeme, sıradan malzemelere kıyasla çok daha fazla güneş enerjisi soğurabiliyor.

Güneş'i Takip Eden Malzeme Geliştirildi #1

Malzemenin en önemli kullanım alanının güneş gözeleri olacağı öngörülüyor. Sıradan güneş gözeleri, var olan güneş enerjisinin sadece %22’sini soğurabiliyor. Ancak geliştirilen malzeme, 75 derecelik açıyla gelen ışığın %90’ını soğurarak, çok daha fazla güneş enerjisi üretebiliyor.

Güneş'i Takip Eden Malzeme Geliştirildi #2

Özetle

Bilim insanları, ayçiçeklerinin güneşi takip eden özelliğinden esinlenerek, tıpkı onlar gibi Güneş’i takip eden bir malzeme geliştirdi. Polimerlerin içinde bulunan nanoparçacıklar sayesinde, malzeme, sıradan malzemelere kıyasla çok daha fazla güneş enerjisi soğurabiliyor. Bu özellik, özellikle güneş gözeleri gibi güneş enerjisi üretiminde kullanılan alanlarda büyük bir avantaj sağlayacak.

Yorum yapın