Alzheimer Hastalığını Tespit Eden Kan Testi

Alzheimer Hastalığını Tespit Eden Kan Testi

Testin Geliştirilmesi

Alzheimer hastalığını tespit edebilen yeni bir kan testi geliştirildi. Bu test, tau proteinlerinin belirli bir formunun ölçümüne dayanıyor ve Alzheimer’a yakalanma riski taşıyan kişilerde hastalığı 20 yıl öncesinden tespit edebiliyor.

Testin Doğruluğu

Test, üç ayrı sınavdan geçirildi. Birinci sınavda, Alzheimer hastalığına sahip olan 81 gönüllüden alınan örnekler üzerinde yapılan ölçümlerde testin %89 oranında “orta ya da yüksek derecede” Alzheimer teşhisi koyduğu görüldü. İkinci sınavda, başka nörodejeneratif hastalıklara sahip 699 hasta üzerinde yapılan ölçümlerde testin %96 oranında Alzheimer’ı diğer hastalıklardan ayırt ettiği görüldü. Üçüncü sınavda ise Alzheimer’a sebep olabilecek genetik mutasyonları taşıyan 522 gönüllü üzerinde yapılan ölçümlerde testin ilk belirtilerin ortaya çıkmasından 20 yıl öncesinde bile riskli hastaları doğru bir şekilde tespit ettiği görüldü.

Özetle

Alzheimer hastalığını tespit edebilen yeni bir kan testi geliştirildi. Test, tau proteinlerinin belirli bir formunun ölçümüne dayanıyor ve Alzheimer’a yakalanma riski taşıyan kişilerde hastalığı 20 yıl öncesinden tespit edebiliyor. Test, üç ayrı sınavdan geçirilerek doğruluğu kanıtlandı ve araştırmacılar tarafından “Alzheimer’ın henüz belirtiler ortaya çıkmadan önce tespit edilebilmesi” olarak tanımlandı.

Kaynaklar

Yorum yapın