Plastikleri Parçalayan Mikroorganizma

Plastikleri Parçalayan Mikroorganizma

Yeni Keşfedilen Bakteri Plastik Atıkları Parçalayabilir

Günümüzde hafiflik, yalıtım ve esneklik gibi özelliklerin gerektiği pek çok üründe kullanılan poliüretan içeren plastikler, geri dönüştürülmesi zor ve pahalı olmalarıyla bilinir. Ancak yakın zamanda yapılan bir keşif, bu soruna çözüm olabilir.

Bir grup araştırmacı, bol miktarda plastik atık içeren bir bölgeden topladıkları plastik parçalarını incelediklerinde poliüretan içeren plastikler üzerinde büyüyebilen ve çoğalabilen bir bakteri türü keşfetmişlerdir. Yapılan laboratuvar çalışmaları, bu bakterilerin poliüretandaki kimyasal bağları kırabildiğini ve bu bileşikleri karbon, azot ve enerji kaynağı olarak kullanabildiğini göstermektedir.

Geçmişte yağ bazlı plastikleri parçalayabilen çeşitli mikroorganizmalar keşfedilmişti. Ancak, poliüretan içeren plastikler üzerinde yapılan bu keşif, bir ilk olma özelliğine sahiptir.

Keşfe imza atan araştırmacılar, P4SB adı verilen bir proje kapsamında çalışmalarını sürdürmektedir. Projenin temel amacı, yağ bazlı plastikleri biyolojik olarak çözünür hale getiren yararlı mikroorganizmaları keşfetmektir. Ancak sadece yağ bazlı plastikler değil, diğer tüm plastikler üzerine de araştırmalar yürütülmektedir. Araştırmacıların hedeflerinden biri de PET olarak bilinen polietilen tereftalat içeren plastikleri parçalayabilecek mikroorganizmaları ortaya çıkarmaktır.

Araştırmanın detaylarına Dr. M. J. C. Espinoza ve arkadaşlarının Frontiers in Microbiology‘de yayımladıkları makaleden ulaşılabilir.

Yorum yapın