Ölü Bir Yıldızın Etrafında Dolanan Gezegen Keşfedildi

Beyaz Cüce Etrafında Dolanan Gezegen Keşfedildi

Astronomlar, beyaz cüce türü ölü bir yıldızın etrafında dolanan bir gezegen keşfettiler. Yeni keşif, ötegezegenlerin ölü yıldızların etrafında da var olabileceğini gösteriyor.

Yıldızların Hayat Döngüsü

Güneş benzeri yıldızlar, hidrojeni helyuma dönüştürerek enerji üreten füzyon tepkimeleriyle yaşarlar. Ancak hidrojen tükendiğinde yıldızlar şişer ve devasa boyutlara ulaşırlar. Dış katmanlarının uzaya dağılmasından sonra geriye beyaz cüceler olarak adlandırılan ölü yıldızlar kalır. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, beyaz cücelerin etrafında dolanan bir gezegen keşfedilmiştir.

WD 1856+534 adlı Beyaz Cücenin Etrafında Dolanan Gezegen

Keşfedilen gezegen, her 1,4 günde bir WD 1856+534 adlı beyaz cücenin etrafında bir tur atıyor. Ancak gezegenin kütlesi hala bilinmemektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda gezegenin yıldızına uzaklığının Güneş ile Merkür arasındaki mesafenin sadece yirmide biri kadar olduğu ortaya çıkmıştır.

Büyük Bir Gizem: Gezegen Nasıl Hayatta Kalabildi?

Gezegenin yıldızına bu kadar yakın bir yörüngede dolanıyor olması, büyük bir gizemi de beraberinde getiriyor. Güneş benzeri yıldızların ömürlerinin sonunda yaşadıkları şişme aşamasında, kendilerine yakın yörüngelerde dolanan gezegenleri yutarlar. Örneğin Güneş’in beş milyar yıl sonra şişmeye başlayıp Merkür, Venüs ve hatta Dünya’yı bile yutacağı tahmin ediliyor. Peki öyleyse yıldızına bu kadar yakın bir yörüngede dolanan bir gezegen nasıl hayatta kalabildi?

Gezegenin Hayatta Kalma İhtimali

Araştırmacılar, gezegenin daha önceleri daha uzak bir yörüngede dolandığını ve zaman içinde yıldızına yaklaştığını düşünüyorlar. Ancak bu durumda bile, uzak yörüngelerde dolanan gezegenler zamanla yıldızlarına yakınlaşmak yerine uzaklaşır. Bu nedenle gezegenin yıldızına bu kadar yakın bir yörüngede dolanıyor olması büyük bir sırdır. Araştırmacılar, gezegenin sistemdeki diğer gezegenlerle olan etkileşimleri sonucunda yıldızına yaklaşmış olabileceğini düşünüyorlar. Bu da beyaz cücelerin etrafında hala keşfedilmeyi bekleyen daha fazla gezegen olabileceği ihtimalini ortaya çıkarıyor.

Özet: Yeni Keşif Ötegezegenlerin De Ölü Yıldızların Etrafında Var Olabileceğini Gösteriyor

Astronomlar, beyaz cüce türü ölü bir yıldızın etrafında dolanan bir gezegen keşfettiler. Yapılan araştırmalar, gezegenin yıldıza çok yakın bir yörüngede olmasının büyük bir gizemi beraberinde getirdiğini ortaya çıkardı. Ancak gezegenin diğer gezegenlerle olan etkileşimleri sonucunda yıldıza yaklaşmış olabileceği düşünülüyor. Bu da beyaz cücelerin etrafında daha fazla keşfedilmeyi bekleyen gezegenler olduğu ihtimalini gösteriyor. Yeni keşif, ötegezegenlerin ölü yıldızların etrafında da var olabileceğini gösteriyor ve bu konuda daha fazla araştırma yapılmasını gerektiriyor.

Yorum yapın