Araştırmacılar Demir Kullanarak Karbondioksidi Jet Yakıtına Dönüştürdü

Araştırmacılar Demir Kullanarak Karbondioksidi Jet Yakıtına Dönüştürdü

Demir Kullanılarak Karbondioksitin Jet Yakıtına Dönüştürülmesi

Karbondioksit, fosil yakıtların yanması sonucu atmosfere salınan en önemli sera gazlarından biridir. Uçakların da kullanmış olduğu yakıtlar, açığa çıkan bu karbondioksit gazının küresel ısınmaya neden olmasına katkı sağlamaktadır.

Araştırmacılar, Nature Communications dergisinde yayımlanan bir çalışmada, demir gibi düşük maliyetli bir madde kullanarak karbondioksiti jet yakıtına dönüştürme yöntemi geliştirdi.

Jet motorlu uçaklarda kullanılan yakıtlar genellikle hidrokarbon bileşiklerinden oluşur. Bu yakıtların yanması sonucunda ise karbondioksit gazı açığa çıkar. Atmosfere salınan karbondioksidin %12’si ise uçaklardan kaynaklanmaktadır.

Yeni geliştirilen yöntem sayesinde, karbondioksit yaklaşık %38 verimlilikle hidrokarbon bileşiklerine dönüştürülebilmektedir. Bu tepkime sonucunda oluşan maddelerin yaklaşık yarısı, jet yakıtı olarak kullanılabilecek hidrokarbon bileşikleridir. Geriye kalan maddeler ise plastik üretiminde kullanılabilir.

Yakıtların Neden Olduğu Karbondioksit Salımının Azaltılması

Ulaşım araçlarının atmosfere salmış olduğu karbondioksit miktarı oldukça yüksektir. Bu nedenle, havadaki karbondioksitin yakalanıp depolanması ve daha sonra bu yöntem kullanılarak uçak yakıtına dönüştürülmesi gerekmektedir. Tepkime için ihtiyaç duyulan hidrojen gazı ise yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak suyun ayrıştırılması sonucu elde edilebilir. Bu sayede bir döngü oluşarak, uçakların salmış olduğu karbondioksit miktarı dengelemiş olacaktır.

Karbondioksitin Jet Yakıtına Dönüştürülmesinin Önemi

Demir gibi düşük maliyetli bir madde kullanılarak gerçekleştirilen bu yöntem, hem düşük maliyetli hem de kolay uygulanabilir olması nedeniyle oldukça önemlidir. Çünkü fosil yakıtların kullanımı azaltılamadığı sürece, atmosfere salınan karbondioksit miktarı da azaltılamayacaktır. Bu da küresel ısınma gibi önemli bir sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır.

Sonuç: Yeni Bir Dönüşüm Yöntemi

Araştırmacıların geliştirmiş olduğu bu yöntem, karbondioksitin jet yakıtına dönüştürülmesinde oldukça önemli bir adımdır. Hem düşük maliyetli hem de çevre dostu olan bu yöntem, gelecekte uçakların ve diğer ulaşım araçlarının kullanmış olduğu yakıtların neden olduğu karbondioksit salımını azaltmada büyük bir rol oynayacaktır. Bu sayede küresel ısınma gibi önemli bir sorunun önüne geçebileceğiz.

Kaynaklar:

  • Yao, B. ve ark., “Transforming carbon dioxide into jet fuel using an organic combustion-synthesized Fe-Mn-K catalyst”, Nature Communications, Cilt 11, Makale no: 6395, 2020.

Sözlük:

Katalizör

Yorum yapın