Titan’ın En Büyük Denizi 300 Metre Derinliğinde

Titan’ın En Büyük Denizi: Kraken Mare

Satürn’ün en büyük uydusu olan Titan ilk bakışta Dünya’ya çok benzer. Uyduyu çevreleyen bir atmosfer ve bu atmosferin altında da üzerinde nehirler, göller ve denizler bulunan kayaç bir yapı vardır. Ancak Titan’ın yüzeyindeki sıvılar Dünya’dakiler gibi sudan değil büyük ölçüde metan ve etan gibi hidrokarbonlardan (karbon ve hidrojen içeren bileşiklerden) oluşur.

Titan’ın En Derin Denizi: Kraken Mare

Geçmişte Titan’daki denizlerin derinliği ve bileşimi üzerine çeşitli çalışmalar yapılmış ve önemli sonuçlara ulaşılmıştı. Ancak yakın zamanlara kadar Titan’daki en büyük deniz olan Kraken Mare’nin ne kadar derin olduğu hakkında net bir fikir edinilememişti. Uluslararası bir araştırma grubu, Journal of Geophysical Research: Planets‘te yayımladıkları bir makalede Kraken Mare’nin en derin kısımlarının 100-300 metre derinliğinde olduğunu tespit ettiklerini açıkladılar.

Cassini Uzay Aracı ile Toplanan Veriler

Araştırmacılar yayımladıkları sonuçlara Cassini uzay aracının topladığı verileri analiz ederek ulaşmışlar. Cassini, 21 Ağustos 2014’te Titan’ın yaklaşık 1000 kilometre yakınından geçmiş ve bu sırada üzerindeki radar cihazlarını kullanarak veri toplamıştı.

Uyduya gönderilen radar sinyallerinin denizlerin yüzeyinden ve tabanından yansıma sürelerindeki farkların yanı sıra denizlerin derinliği ve sinyallerin soğurulma miktarlarına bakılarak denizlerin bileşimi tespit edilebiliyor.

Kraken Mare’nin Bileşimi ve Derinliği

Araştırmacılar, Moray Sinus olarak adlandırılan Kraken Mare’nin kuzeyindeki bir haliçten toplanan verileri analiz ettiklerinde, bu bölgenin yaklaşık 85 metre derinliğinde olduğunu ve bileşiminde %70 metan, %16 azot ve 14 etan bulunduğunu tespit etmişler.

Cassini tarafından toplanan verilerde Kraken Mare’nin orta kısımlarındaki deniz tabanlarından yansıyan radar sinyallerine rastlanmamış. Bu durum, denizin bu bölgesindeki sıvının bileşimi sebebiyle radar sinyallerini daha yüksek oranda soğurmasından ya da bu bölgenin radar sinyallerinin tabana ulaşamayacağı kadar derin olmasından kaynaklanıyor olabilir. Hesaplar, eğer Kraken Mare’nin orta bölgelerinin bileşimi Moray Sinus’kiyle benzerse, bu bölgenin derinliğinin 100-300 metre aralığında olması gerektiğini gösteriyor.

Titan’ın Gizemleri

Titan’ın yüzeyindeki sıvıların bileşimi ve derinlikleri hala tam olarak çözülebilmiş değil. Ancak yapılan araştırmalar, Titan’ın Dünya dışındaki en büyük denizi olan Kraken Mare’nin bileşimini ve derinliğini belirlemeye yardımcı oluyor. Bu bilgiler, Titan’ın sıra dışı özelliklerini ve gezegenimizdeki yaşamın nasıl geliştiğine dair ipuçlarını açığa çıkarabilir. Titan’ın gizemlerinin çözülmesi için yapılan çalışmalar devam edecek.

Yorum yapın