Nörolojik Hastalıklarda Kullanılabilecek, “Yürüyen” Moleküller Geliştirildi

Nörolojik Hastalıklarda Kullanılabilecek, 'Yürüyen' Moleküller Geliştirildi

“Yürüyen” Moleküllerin Nörolojik Hastalıkların Tedavisinde Kullanılması

Hücrelerimizdeki moleküller arası etkileşimler sayesinde vücudumuzdaki daha büyük yapılar oluşur. Bu süreç “kendi kendine kurulma” (self assembly) olarak adlandırılır ve polipeptitlerin proteinleri oluşturması gibi birçok örnek vardır.

2018 yılında bilim insanları, kendi kendine bir araya gelen ve daha büyük yapılar oluşturabilen nanolif benzeri yapılar geliştirdi.

Nörolojik Hastalıklarda Kullanılabilecek, 'Yürüyen' Moleküller Geliştirildi #1

Nanolif yapılar

2021 yılında ise Northwestern Üniversitesinden bir grup araştırmacı, hidrofobik (suyu sevmeyen) ve hidrofilik (suyu seven) özelliklere sahip iki sıvının, proteinlerdeki anahtar-kilit ilişkisine benzer şekilde birbirine bağlanarak katı hâle geçmesiyle oluşan yeni bir biyomalzeme geliştirdi. Sıvı moleküllerinin birbirine bağlanabilmesi için kendi boyutlarından binlerce kat fazla mesafeyi katetmesi gerekmektedir.

Geliştirilen bu malzeme, hücrelerin içine girerek biyoaktif sinyallerle uyarılmalarını sağlayan por benzeri boşluklar açar.

Bu Yeni Malzeme Nörolojik Hastalıkların Tedavisinde Kullanılabilir

Beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF), sinir hücrelerinin büyümesini, canlılığını ve işlevlerini sürdürebilmesini sağlayan bir proteindir. Bilim insanları, bu proteinin omurilik yaralanması geçiren ya da omuriliği ile ilgili bir hastalığa sahip olan kişilerin tedavisinde kullanılabileceğini düşünmektedir. Ancak BDNF’nin üretim maliyeti oldukça yüksektir ve vücutta hızla bozulur.

Northwestern Üniversitesinden araştırmacılar tarafından geliştirilen malzemedeki moleküllerden biri, BDNF proteinini taklit ederek malzeme ile etkileşimde olan sinir hücrelerinin uyarılmasını sağlar. Bilim insanları, hastalardan alınan kök hücrelerin nakledilmeden önce laboratuvar ortamında olgun sinir hücrelerine dönüştürülmesini hedefler.

Sözlük:

Polipeptit: 10 ile 100 arasında amino asit içeren amino asitler zinciri.

Kaynak:

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210223110435.htm

Yorum yapın