Türkiye’nin Yarı Sucul Memelisi: Su Maymunu

Türkiye’de Nerede Yaşar: Su Maymunu

Bilim dünyasında Myocastor coypus olarak bilinen su maymunu, Güney Amerika’nın yerli türlerindendir. Ancak kürkleri için Avrupa ve Rusya’ya götürüldükleri için Avrupa’nın birçok bölgesinde de görülebilirler.

Su maymunu, sucul kemiricilerin yanı sıra koypu olarak da adlandırılır ve Türkiye’de Doğu Anadolu (Iğdır) ve Trakya (Edirne) bölgelerinde yaşarlar.

Nasıl Tanıyabiliriz?

Su maymununun kürkü sarımsı kahverengi renktedir ve büyük bir kemiricidir. Vücut ağırlıkları 10 kilograma kadar çıkabilir. Kulakları ve gözleri küçüktür ve arka ayakları perdelidir.

Bunların yanı sıra, su maymununun en belirgin özelliği turuncu renkte kesici dişlere sahip olmasıdır.

Nerelerde Yaşarlar?

Su maymunları yarı sucul canlılardır, yani suya bağımlı değillerdir. Genellikle yavaş akan akarsuları, gölleri ve acı ve tatlı su bataklıklarını tercih ederler. Yuvalarını nehir kıyısında inşa ederler.

Ne ile Beslenirler?

Su maymunlarının temel besin kaynağı otçullardır. Karalardaki ve sığ sulardaki bitkileri ve meyveleri tüketirler. Ancak midye gibi omurgasızlarla da beslenebilirler.

Yaşam Şekilleri Nasıldır?

Su maymunları genellikle ebeveynlerden ve yavrulardan oluşan 10-15 kişilik gruplar halinde yaşarlar.

Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından “Düşük Riskli” kategorisinde yer alan su maymunlarının popülasyonları, tüm yıl boyunca üreyebildikleri için sulak alanlara zarar verebilmektedir. Bu nedenle, su maymunu popülasyonlarını kontrol altında tutmak için uzmanlar ekolojik yöntemler kullanmaktadır.

Kaynaklar:

Yorum yapın