Modüler Origami Örneği: Sonobe Birimi ile Bipiramit Yapalım

Modüler Origami Örneği: Sonobe Birimi ile Bipiramit Yapalım

Modüler Origami ve Sonobe Birimi

Origami, Japonca “katlanmış kağıt” anlamına gelir. Geleneksel origami, tek bir kâğıttan yola çıkılarak hedeflenen şekle ulaşılmaya çalışılırken, modüler origami olarak da bilinen origami yönteminde aynı şekilden birden fazla adet katlanarak bunlar bir araya getirilir ve daha karmaşık yapılar oluşturulur. Modüler origami birimlerini, yapı bloklarının kâğıt versiyonları gibi düşünebilirsiniz.

Sonobe Birimi Nedir?

Modüler origamide kullanılan en yaygın birimlerden biri Sonobe birimidir. Bu birimin mucidi bilinmese de Japon origami sanatçısı Mitsunobu Sonobe’nin adıyla ünlenmiştir.

Toshie’nin Mücevheri Nedir?

Toshie Takahama, Sonobe birimini kullanarak 1974’te “Toshie’nin mücevheri” adını verdiği bir şekil ortaya koymuştur. Toshie’nin mücevheri, altı yüzlü bir bipiramit yani tabandan yapışmış gibi duran iki ikiz piramitten oluşur.

Altı Yüzlü Bipiramit Nedir?

“Bi-” öneki Latincede “iki” demektir, yani bipiramit “iki piramit” anlamına gelir. Piramitler genellikle dört ya da beş yüzlü olarak gösterildiği için bipiramitlerin yani tabanlarından birleşen ikiz piramitlerin altı ya da sekiz yüzlü olduğu özellikle belirtilir.

Sırasıyla, sekiz yüzlü (oktahedron) bipiramit ve altı yüzlü (heksahedron) bipiramit.

Modüler Origami’de Sonobe Birimi ile Bipiramit Yapımı

Toshie’nin mücevheri de altı yüzlü bir cisimdir. Üstelik bu şekli oluşturmak için sadece üç adet Sonobe birimi kullanmak yeterlidir. Bu etkinliğimizde üç Sonobe birimini kullanarak altı yüzlü bipiramit yani Toshie’nin mücevherini oluşturacağız.

Özet: Modüler Origami’de Sonobe Birimi ile Bipiramit Yapımı

Modüler origami, tek bir kağıttan yapılan geleneksel origamiden farklı olarak aynı şekilden birden fazla adet katlanarak daha karmaşık yapıların oluşturulduğu bir yöntemdir. Modüler origami birimleri, yapı bloklarının kâğıt versiyonları gibi düşünülebilir. Sonobe birimi, modüler origamide en yaygın kullanılan birimlerden biridir ve Toshie Takahama tarafından ortaya konulan “Toshie’nin mücevheri” adlı altı yüzlü bir bipiramit kullanılarak bu birimin nasıl kullanıldığı gösterilmiştir. Üç adet Sonobe birimini kullanarak kolayca yapabileceğiniz bu etkinlik ile siz de modüler origaminin keyfini çıkarabilirsiniz.

Yorum yapın