Hücreleri Yerine Sabitleyen Çapaların Yapısı

Hücreleri Yerine Sabitleyen Çapaların Yapısı

Hücreleri Yerine Sabitleyen Çapaların Yapısı

Vücudumuzdaki hücreler, çoğunlukla birkaç nanometre kalınlığındaki protein yapıları olan çapalar sayesinde sabitlenir. Bu çapalar, vücut şeklini korumaya yardımcı olur ve bazı kanser türlerinin yayılmasını önleyebilir. Ancak, kemik kanseri gibi bazı kanserlerde bu çapalar kırılarak hücrelerin yayılmasına neden olabilir.

Yeni Güney Galler Üniversitesi’nden araştırmacılar, 2017 Nobel Kimya Ödülü’ne konu olan kiroelektron mikroskobisi yöntemini kullanarak, canlı hücrelerdeki çapaların yapısını ilk kez görüntüledi. Yapılan çalışmalar, çapalardaki anahtar proteinlerin tropomiyozin olduğunu gösterdi.

Tropomiyozin proteinlerinin rolünü daha iyi anlamak için araştırmacılar, sağlıklı hücrelerle, kemik kanseri hastalarının hücreleriyle ve laboratuvar ortamında büyütülmüş kanser hücreleriyle deneyler yaptılar. Sonuçlar, tropomiyozin proteinlerinin kanserli hücrelerin sabitleme yeteneğini geri kazandırdığını gösterdi.

Bu çalışmada elde edilen bilgilerle, kanserin yayılmasını önleyecek tedavilerin geliştirilebileceği ve kanserli hücrelerin yayılma olasılıklarının daha sağlam verilerle değerlendirilebileceği umuluyor.

Daha fazla bilgiye, Dr. Maria Lastra Cagigas ve ekibinin Nature Materials dergisinde yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın