Kanserden Kaynaklanan Reaktif Oksijen Türleri Kalbe Zarar Veriyor

Kanserden Kaynaklanan Reaktif Oksijen Türleri Kalbe Zarar Veriyor

Kanserden Kaynaklanan Reaktif Oksijen Türleri Kalbe Zarar Veriyor

Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Kanser tedavisi için kullanılan kemoterapi yöntemlerinin yan etkileri, hastalığın kendisi kadar önemli bir konudur. Ohio Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar, fareler ve meyve sinekleri üzerinde yaptıkları son çalışmalarla kanserin kalp sağlığını nasıl etkilediğini incelemişlerdir.

Kemoterapinin Yan Etkileri Kalbe Zarar Veriyor

Kemoterapi tedavisi uygulanmayan ve henüz kas kaybı başlamamış hastalarda bile kanserin neden olduğu reaktif oksijen türlerinin (oksijen içeren ve kolaylıkla tepkimeye giren moleküller) doğrudan kalbe zarar verdiği gözlemlenmiştir. Sol karıncık boşalma oranı ve orantısal küçülme, sağlıklı bir kalbin iki önemli ölçütüdür. Yapılan deneylerde, farelerin ve meyve sineklerinin sol karıncık boşalma oranının azaldığı, nabzının yükseldiği ve vücutlarındaki reaktif oksijen türleri miktarının arttığı tespit edilmiştir.

Kalbin Sağlığı İçin Antioksidanlar Önemli

Araştırmacılar, reaktif oksijen türlerinin kalbe verdiği zararın tedavi edilebileceğini göstermek için meyve sineklerinin besinlerine antioksidanlar eklemişlerdir. Yapılan deneyler sonucunda, C vitamini dışındaki tüm antioksidanların kalp kaslarını normal seviyeye döndürdüğü görülmüştür. Ancak neden bazı antioksidanların etkili olduğu, bazılarının ise etkisiz kaldığı henüz tam olarak bilinmemektedir.

Özetle

Kanser tedavisi için kullanılan kemoterapi yöntemlerinin yan etkileri, hastalığın kendisi kadar önemli bir konudur. Ohio Eyalet Üniversitesi’nden yapılan son çalışmalar, kanserin kalp sağlığını direkt olarak etkilediğini ortaya koymuştur. Reaktif oksijen türlerinin kalbe verdiği zararın tedavi edilebileceğini göstermek için antioksidanlar kullanılabilir. Ancak hangi antioksidanların etkili olduğu, henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Detaylı bilgi için Antioxidants makalesine göz atabilirsiniz.

Yorum yapın