Modüler Origami Örneği: Sonobe Birimi ile Küp Yapalım (Video)

Modüler Origami Örneği: Sonobe Birimi ile Küp Yapalım

Geleneksel origamide tek bir kâğıttan yola çıkılarak hedeflenen şekle ulaşılmaya çalışılır. Ancak modüler origami olarak da bilinen origami yönteminde aynı şekilden birden fazla adet katlanarak bunlar bir araya getirilir ve daha karmaşık yapılar oluşturulur. Modüler origami birimlerini, yapı bloklarının kâğıt versiyonları gibi düşünebilirsiniz. Bu sayede çok sayıda farklı şey yapabilirsiniz.

Sonobe Birimi Nedir?

Sonobe birimi, modüler origamide en çok kullanılan birimlerden biridir. Altı adet Sonobe birimi kullanarak küp oluşturduğumuz gibi, daha fazla birim kullanarak farklı şekiller de yapabilirsiniz. Sonobe biriminin temel yapısı, her bir kenarında üçgenlerin bulunduğu bir dikdörtgen bloktur.

Küp Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

  • 6 adet kare kâğıt
  • Makas
  • Yapıştırıcı (isteğe bağlı)

Küp Nasıl Yapılır?

İlk olarak, kare kâğıtlarımızın her birini Sonobe birimi haline getirelim. Sonobe birimi yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  1. Kare kâğıdınızı ikiye katlayın ve açın.
  2. Kâğıdınızı diğer yönde de ikiye katlayın ve açın.
  3. Kâğıdınızı iki köşesinden ortadaki katlama çizgisine doğru katlayın ve açın. Ardından diğer iki köşesinden de aynı şekilde katlayın ve açın.
  4. Ortadaki katlama çizgilerine doğru katladığınız iki köşeyi içeriye doğru katlayın.
  5. Üstte ve altta kalan üçgen şeklindeki kenarları içeriye doğru katlayın.
  6. Kâğıdınızı ortadan ikiye katlayın ve açın.
  7. İki köşesinden ortadaki katlama çizgisine doğru katlayın ve açın. Ardından diğer iki köşesinden de aynı şekilde katlayın ve açın.
  8. Ortadaki katlama çizgilerine doğru katladığınız iki köşeyi içeriye doğru katlayın. Böylece Sonobe birimimiz hazır!

Altı adet Sonobe birimini yapana kadar bu adımları tekrarlayın. Sonobe birimleriniz hazır olduğunda, bunları bir araya getirerek küp yapabilirsiniz. Dilerseniz yapıştırıcı kullanarak birimleri birbirine sabitleyebilirsiniz. Ayrıca daha fazla birim kullanarak farklı şekiller de yapabilirsiniz.

Özetle

Modüler origami, tek bir kâğıttan yapılan geleneksel origamiden farklı olarak aynı şekilden birden fazla adet kullanılarak yapılan origami yöntemidir. Sonobe birimi, modüler origamide en çok kullanılan birimlerden biridir ve altı adet birim kullanarak küp yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra daha fazla birim kullanarak farklı şekiller de oluşturabilirsiniz. Modüler origami, el becerisi, matematik becerileri ve yaratıcılığı geliştirmeye yardımcı olabilir. Deneyin ve ne kadar farklı şekil yapabileceğinizi keşfedin!

Yorum yapın