Troposfer Kalınlaşıyor

Troposferin Kalınlığı Artıyor

Dünya’nın atmosferi, yükseklik arttıkça sıcaklığın nasıl değiştiğine bağlı olarak farklı katmanlara ayrılır. En alt katman olan troposferde, yükseklik arttıkça sıcaklık düşerken üst katmanlardan biri olan stratosferde yükseklik arttıkça sıcaklık da artar.

Troposfer, atmosferin toplam kütlesinin %75’ini ve atmosferdeki tüm su buharının %99’unu barındırır. Bu katman, hava olaylarının büyük çoğunluğuna ev sahipliği yapar ve kalınlığı bölgeye göre değişkenlik gösterir. Tropik bölgelerde ortalama 18 kilometre, kutup bölgelerinde ise ortalama 6 kilometre kalınlığı vardır. Ayrıca, troposferin kalınlığı doğal olarak sıcaklığa bağlıdır. Yaz mevsimlerinde artan sıcaklıklarla birlikte troposfer genişlerken, kış mevsimlerinde düşen sıcaklıklarla birlikte büzüşür.


Küresel iklim değişikliği, ortalama sıcaklıkların artmasıyla birlikte troposferi de etkilemektedir. Dr. Lingyun Meng ve arkadaşlarının Science Advances‘ta yayımladıkları sonuçlara göre, son 40 yılda Kuzey Yarımküre’de toplanan hava durumu balonu verileri, troposferin kalınlığının her on yılda bir ortalama 50 metre arttığını gösteriyor. Bu da son kırk yılda troposferin ortalama 200 metre kalınlaştığı anlamına gelir.

Yorum yapın