Üç Boyutlu Yazıcıyla Canlı Deri Üretimi

Üç Boyutlu Yazıcıyla Canlı Deri Üretimi

Üç Boyutlu Yazıcılarla Canlı Deri Üretimi

Üretilen üç boyutlu yapılar, hem esnek hem de sağlamdır ve büküldükten sonra eski haline dönebilme özelliği gösterir.

Deri, çeşitli katmanlardan oluşur ve yaklaşık olarak ayda bir kendini tamamen yeniler. Günümüzde, derinin sadece en dış katmanı olan epidermis laboratuvar ortamında üretilebilmektedir. Ancak, kan damarlarına sahip, güçlü ve esnek bir derinin tüm katmanlarıyla laboratuvar ortamında elde edilmesi oldukça zordur.

Prof. Dr. Gordon Wallace ve ekibi, laboratuvar ortamında tamamen işlevsel ve canlı deri üretmek için üç boyutlu yazıcıları kullanmaya başlamıştır. Yaptıkları araştırmaları Biofabrication‘da yayımlanan makalelerinde paylaşılan araştırmacılar, üç boyutlu yazıcılar ve kendi geliştirdikleri özel bir mürekkep sayesinde canlı deri üretiminde kullanılabilecek yapılar üretmişlerdir.

Kullanılan özel mürekkep, hücreler için zararlı olmayan bir yapıya sahiptir ve bu yöntemle oluşturulan yapıların esnek ve sağlam olmasına katkıda bulunur. Bu yapılar, büküldüklerinde kırılmazlar ve uygulanan kuvvet ortadan kalktığında eski haline geri dönerler.

Üretilen yapıların içerisinde, kan damarlarını taklit eden boşluklar bulunmaktadır. Bu yapıların esnek olması, hücrelerin büyümesine, şekil değiştirmesine ve hareket etmesine olanak sağlar.

Araştırmacılar, üç boyutlu yazıcıyla ürettikleri yapıları, derideki yaraların tedavisinde görev alan belirli bir türdeki hücrelerle test etmiş ve başarılı sonuçlar elde etmişlerdir. Üretilen yapıların, hücrelerin derideki gibi organize olmasına yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.

Gerçek bir deri dokusu oluşturmak için tek bir tür hücre kullanıldığı için, şu an için tamamen işlevsel bir canlı deri üretilememektedir. Ancak, gelecekte farklı türde hücrelerin kullanılmasıyla tamamen işlevsel canlı derilerin üretilebileceği düşünülmektedir.

Yorum yapın