Türkiye’nin Yabani Tavşanı

Türkiye’nin Yabani Tavşanı

Tavşangiller ailesine ait olan yabani tavşan, kır tavşanı olarak da bilinir. Dünya genelinde Orta ve Güney Avrupa’dan Çin’e kadar geniş bir alanda yaygın olarak bulunur. Türkiye’de ise tüm bölgelerde görülebilirler.

Nasıl Tanıyabiliriz?

Yabani tavşanların kürkleri sarımsı kahverengi veya grimsi kahverengi tonlardadır.

Kış aylarında yabani tavşanların kürkleri beyaza dönüşmez ancak daha grimsi bir renk alır.

Kulaklarının uçları siyah, iç kısımları ise grimsi beyaz renktedir. Gözleri kahverengi olup, etrafı siyah bir halka ile çevrilidir.

Yabani tavşanların ağırlığı 2 ile 7 kg arasında değişmektedir. Boyu ise 75 cm’ye kadar uzayabilmektedir.

Nerelerde Yaşarlar?

Deniz kenarları, ormanlar, otlak ve açık araziler, tarım alanları, bataklıkların çevresi ve dağların 2.500 m’ye kadar olan kısımları yabani tavşanların yaşam alanlarını oluşturur.

Ne ile Beslenirler?

Yabani tavşanlar otçuldur. Yaz aylarında yeşil bitkiler, meyveler ve mantarlarla, kış aylarında ise ağaç kabukları ve kuru bitkilerle beslenirler.

İlginç Özellikleri Nelerdir?

Yabani tavşanların görme, duyma ve koku alma duyuları oldukça gelişmiştir. Uzun ve güçlü bacakları sayesinde hızlı koşabilmekte, saatte 60 km’ye kadar ulaşabilmektedirler.

Yabani tavşanlar, Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayınlanan Kırmızı Liste’de “Düşük Riskli” kategorisinde yer almaktadır. Bu da doğada yabani tavşanların sayısının oldukça fazla olduğunu göstermektedir.

Kaynaklar:

Yorum yapın