Nesli Tükendiği Düşünülen Anadolu Parsı Fotokapana Yakalandı

Anadolu Parsının Türkiye’de Varlığı Fotokapanlarla Kanıtlandı

Anadolu leoparı olarak da bilinen Anadolu parsı, ülkemizde son olarak 1974 yılında görülmüştür. Ancak yapılan araştırmalar ve fotokapanların yardımıyla, bu nadir hayvanın hala ülkemizde var olduğu ortaya çıktı.

Anadolu Parsının Özellikleri

Anadolu parsları, kedigiller ailesine ait olan ve boyları 1,5 m’ye, kuyrukları ise 1 m’ye kadar uzayabilen canlılardır. Uzun kuyrukları, onları diğer yırtıcılardan ayıran en önemli özelliklerinden biridir. Kırmızı sarımsı zemine sahip, canlı ve parlak postlarında siyah benekler bulunur.

Anadolu parslarının kütleleri 40 kg ile 90 kg arasında değişmektedir ancak çok çeviktirler. Ağaçlara kolayca tırmanabilir, 6 m uzağa ve 3 m yüksekliğe sıçrayabilirler. Yaban keçisi, yaban domuzu ve geyik gibi canlılarla beslenirler ve deniz seviyesinden 2.500 m yükseklikteki ormanlık alanlarda yaşarlar.

Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Anadolu Parsı

Ülkemizde son olarak 1974 yılında görülen Anadolu parsı, uzun süredir nesli tükenmiş olarak kabul ediliyordu. Ancak yapılan araştırmalar, bu hayvanın Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hala varlığını sürdürdüğünü gösterdi.

Kaynaklar:

Yorum yapın