Stonehenge Ne İşe Yarıyordu?

Stonehenge Ne İşe Yarıyordu?

Stonehenge: Geçmişten Günümüze Gizemli Bir Yapı

Dünya üzerinde birçok gizemli yapının varlığı bilinmektedir. Bu yapılar arasında İngiltere’deki Salsbury Ovası’nda yer alan Stonehenge, en dikkat çekici olanlarından biridir. Ancak bu yapının ne amaçla inşa edildiği hala tam olarak bilinmemektedir.

Takvim Olarak Kullanılması Kuramı

Antik çağlarda takvimlerin olmadığı düşünülürse, Stonehenge’in güneşin hareketlerini takip etmek için kullanılmış olabileceği teorisi ortaya atılmıştır. Bournemouth Üniversitesinden Timothy Darvill, yaptığı çalışmada Stonehenge’in 365,25 günlük bir güneş takvimine sahip olduğunu iddia etmiştir. Bu teori, Stonehenge’in gün dönümleriyle hizalı bir yapıya sahip olmasından kaynaklanmaktadır.

Stonehenge Yapısının Özellikleri ve İşlevi

MÖ 3000-2000 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilen Stonehenge’in bugün ayakta kalan kısımları ve kalıntıları incelendiğinde, dikkat çeken düzenli bir yapı olduğu görülmüştür. Orijinal yapının dışında çember biçiminde dizilmiş 30 büyük taş ve iç kısımda ise at nalı biçiminde dizilmiş 5 taş bulunmaktadır. Ayrıca yapının en dışına, dört birgenin köşelerine yerleştirilmiş olan dört taş da görülmektedir.

Darvill’in teorisine göre, Stonehenge’de kullanılan takvim sistemi şu şekilde işlemektedir: Bir yıl, 30 günlük 12 aydan ve 5 günlük bir artık aydan oluşmaktadır. Çember biçimindeki taşlar 30 günlük aylar sırasında, at nalı biçimindeki taşlar ise 5 günlük artık ay sırasında geçen günlerin hesabını tutmak için kullanılmıştır. Dış kısımda bulunan dört taşın ise her dört yılda bir gelen artık yılları belirlemek için konulduğu düşünülmektedir. Darvill, Stonehenge’in giriş bölümünde bulunan geniş kısımdan başlayarak çember içerisindeki taşların numaralandırıldığında, 11 ve 21 numaralı taşların diğerlerinden daha büyük olduğuna dikkat çekmektedir. Bu iki taşın her biri 10 günden oluşan haftaların başlangıcını belirlediği öne sürülmektedir.

Stonehenge ve Eski Mısır Takvimleri

Bazı araştırmacılar Stonehenge’in, Eski Mısır’da kullanılan takvimlerden esinlenilerek inşa edildiğini düşünmektedir. Özellikle de Eski Mısır’da da benzer bir takvim sisteminin kullanıldığı bilinmektedir. Bu teoriye göre Stonehenge, İngiltere’de yer alan bir yapı olsa da Eski Mısır ile bağlantılı olabilir.

Sonuç: Stonehenge’in Gizemli Yapısı

Stonehenge, hala tam olarak anlaşılamayan bir yapının varlığını sürdürmektedir. Günümüzde bile araştırmalar devam etmekte ve yapının gerçek amacı hakkında yeni teoriler ortaya atılmaktadır. Ancak ne amaçla inşa edildiği bilinmese de Stonehenge, insanlık tarihinin büyük bir parçası olarak hep merak uyandırmaya devam edecektir.

Yorum yapın