Kalp Hücreleri ile Biyohibrit Balık Üretildi

Kalp Hücreleri ile Biyohibrit Balık Üretildi

Bilim insanları, canlı bileşenler içeren biyohibrit cihazlar geliştirerek hem fizyolojik kontrol mekanizmalarını daha iyi anlamayı hem de çeşitli sağlık sorunlarına robotik çözümler üretmeyi hedefliyorlar. Bu amaçla, Harvard ve Emory üniversitelerinde çalışan bir grup araştırmacı, yakın zamanda kalp hücreleri ile biyohibrit balık geliştirdi.

Görünümü ve hareketleri zebra balıklarına benzeyen bu biyohibrit balık, insan kök hücreleri kullanılarak tasarlandı. Balığın kuyruğunun her iki tarafında da bulunan kalp hücreleri, insan vücudundaki kalp hücrelerinin yapısıyla benzer şekilde kasılıp gevşeyerek kuyruk hareketine yardımcı oluyor.

Kasların çalışması, basınca duyarlı proteinler aracılığıyla koordine ediliyor. Bir taraftaki kasların gevşemesi, basınca duyarlı proteinlerin diğer taraftaki kasları uyararak kasılmasını sağlıyor. Bu sayede, biyohibrit balığın kuyruğu gerçek bir balık gibi hareket edebiliyor. Ayrıca, balığın kalp ritmini düzenleyen ve kalp pili görevi gören bir otonom parça da bulunuyor. Bu mekanizmalar sayesinde, biyohibrit balık daha uzun süre, daha hızlı ve daha verimli bir şekilde çalışabiliyor.

Biyohibrit balığın, insan kalp hücreleri ile geliştirilmiş ilk otonom biyohibrit cihaz olduğu belirtiliyor.

Dr. Keel Yong Lee ve arkadaşlarının Science‘ta yayımladıkları makalede daha fazla bilgiye ulaşılabilir.

Yorum yapın