Sesleri Elektriğe Dönüştüren Kumaş

Kumaşlara Entegre Edilen Piezoelektrik İplikler ile Ses Algılama

Kumaşların içine katılan piezoelektrik iplikler sayesinde ortamdaki sesler algılanabilir hale geliyor.

Basınca maruz kaldığında elektrikle yüklenen malzemeler, piezoelektrik malzemeler olarak adlandırılır. Bu malzemelerin bir kullanım alanı da sesin algılanmasıdır. Ses dalgalarına maruz kalan piezoelektrik malzemeler, elektrikle yüklenerek sesi algılar.

Wei Yan ve arkadaşlarının yayımladığı çalışmaya göre, piezoelektrik malzemeler kullanılarak üretilen iplikler kumaşlara entegre edilerek mikrofon işlevi görebilmektedir. Bu sayede kumaşlar ortamdaki insan seslerini, kuş cıvıltılarını, yaprakların hışırtısını algılayabilir. Ayrıca bu kumaşlardan dikilen kıyafetler, kalp atışlarını bile tespit edebilir. Yapılan testler, kumaşların on kez yıkandıktan sonra bile ses algılama özelliğini koruduğunu göstermiştir.

Araştırmacılar, piezoelektrik ipliklerin geliştirilmesi sürecinde, kulak zarlarından esinlenerek ses dalgalarını elektrik sinyallerine dönüştürdüklerini belirtmişlerdir. Kumaş mikrofonların gelecekte işitme engelli insanların duymasına ve iletişim kurmasına yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca bu kumaşların vücut fonksiyonlarının takip edilmesinde de kullanılabileceği düşünülmektedir.

Detaylı bilgiye Wei Yan ve arkadaşlarının Nature‘da yayımladıkları makaleden ulaşılabilir.

Yorum yapın