Arduino Kart ile Karanlıkta Otomatik Olarak Yanan LED Tasarlayalım

Arduino ile Işık Şiddetine Bağlı Otomatik LED Kontrolü

Bilgisayar teknolojileri son yıllarda oldukça gelişmiş ve günlük yaşamımızda sıklıkla kullandığımız bir araç haline gelmiştir. Bu teknolojilerden biri de Arduino kartlarıdır. Arduino, elektronik projeler geliştirmek ve çeşitli cihazlar kontrol etmek için kullanılan açık kaynaklı bir platformdur. Bu yazıda, Arduino kartını kullanarak ortamın ışık şiddetine bağlı olarak otomatik olarak LED kontrolü gerçekleştireceğiz.

Neden Bilmemiz Gerekiyor?

Bazı otomobillerin farları, tünellere girildiğinde veya hava karardığında otomatik olarak yanar. Ancak gündüz ve aydınlıkta bu farlar kapalıdır. Farların otomatik olarak açılıp kapanması, ışık seviyesi ölçülerek sağlanır. Işık seviyesini ölçmek için ise ışığa duyarlı sensörler kullanılır.

LDR (light dependent resistor), yani ışığa bağlı direnç, analog bir devre elemanıdır ve Arduino kartın analog pinlerine bağlanabilir. LDR, ışık fotonlarını absorbe edebilen yarı iletken malzemelerden üretilir. Üzerine düşen ışık şiddeti azaldıkça direnç değeri artar, ışık şiddeti arttıkça da direnç değeri azalır.

LDR’yi devremizde LDR modülü ile birlikte kullanabiliriz. LDR modülünde, modülün güç pinleri ve data pini bulunur.

Neler Gerekiyor?

  • Arduino Uno
  • LDR sensör
  • LED
  • 1K Ohm direnç
  • Breadboard (Devre tahtası)
  • Jumper kablosu (Atlama kablosu)

Nasıl Yapıyoruz?

Ne Oldu?

Bu projede, Arduino UNO kartı ve LDR sensörünü kullanarak ortamın ışık şiddetini ölçüyoruz. Ölçtüğümüz değerleri seri port ekranında görüntülüyoruz ve ortam karanlıkken ışık şiddetinin ne düzeyde olduğunu ölçerek karanlık ortam için referans bir ışık şiddeti değeri belirliyoruz. Son olarak, bu referans değerine göre LED’i yakıp söndürüyoruz. Bu uygulama ile hava karardığında otomatik olarak yanan sokak lambaları gibi enerji tasarrufu sağlayacak farklı projeler geliştirebilirsiniz.

Sonuç

Bu yazıda, Arduino kartını kullanarak ortamın ışık şiddetine bağlı olarak LED kontrolü gerçekleştirdik. LDR sensörünün çalışma prensibini ve nasıl kullanıldığını öğrendik. Ayrıca bu bilgilerden yola çıkarak farklı projeler geliştirebileceğimizi de gördük. Teknolojinin hayatımızdaki önemine dikkat çeken bu projenin farklı alanlarda da kullanılabileceğini unutmayalım.

Yorum yapın