Tempolu Yürüyüş Yaşlanmayı Yavaşlatıyor

Tempolu Yürüyüş Yaşlanmayı Yavaşlatıyor

Tempolu Yürüyüş ve Genç Kalmanın Sırrı: Telomerler

Tibet’te yaşayan keşişlerin yaşama süreleri 100 yıl civarında. Bununla birlikte, modern toplumda yaşam beklentisi ortalama olarak 80 yıl. Peki, Tibetli keşişlerin uzun yaşama sırrı ne? Tek bir cevabı olmasa da, tempolu yürüyüşün önemi büyük bir faktör olarak ortaya çıkıyor.

Tempolu Yürüyüş Yaşlanmayı Yavaşlatıyor

Daha önce Birleşik Krallık’taki Leicester Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışmada, tempolu yürüyüş yapanların yavaş yürüyenlere göre 20 yıla kadar daha uzun bir yaşam beklentisine sahip olduğu belirlenmişti. Bu sonuç, tempolu ve yavaş yürüyen kişilere yaşam beklentileri sorularak elde edilmişti.

Yaşlanmayı Yavaşlatan Telomerler

Yakın zamanda yine Birleşik Krallık’ta 405.981 katılımcı ile gerçekleştirilen başka bir çalışmada ise tempolu yürüyüşün yaşlanmayı yavaşlattığı keşfedildi. Bu araştırmada, tempolu yürüyüş ve uzun telomerler arasında bir bağlantı olduğu belirlendi.

FancyTapis/iStock.com

Telomerler her bir DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçalardır.

Araştırma ekibinden Dr. Paddy C. Dempsey, telomerlerin hücre bölünmesini engelleyerek yaşlanmayı yavaşlattığını belirtiyor. Hücreler, genç ve sağlıklı kalabilmek için sürekli olarak bölünür ancak her bölünme sonrasında telomerlerin uzunluğu kısalır. Telomerler, kritik bir seviyeye kadar kısaldığında hücre bölünmesi durur ve artık yeni hücreler oluşmaz. Bunun sonucunda da yaşlanma meydana gelir.

Tempolu Yürüyüş ve Uzun Telomerler Arasındaki Bağlantı

Dempsey, tempolu yürüyüşün telomerlerin uzunluğunu olumlu yönde etkilediğini belirterek yaşlanmayı yavaşlatmanın en etkili yollarından birinin düzenli olarak tempolu yürüyüş yapmak olduğunu söylüyor. Bu da gösteriyor ki, tempolu yürüyüş sadece fiziksel sağlığımız için değil, aynı zamanda biyolojik yaşımızı da genç tutmak için önemli bir faktör.

Sonuç

Birleşik Krallık’ta yapılan bu çalışmalar, tempolu yürüyüşün yaşlanmayı yavaşlatma ve biyolojik yaşımızı genç tutma konusunda ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Düzenli olarak tempolu yürüyüş yaparak, sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebiliriz. Önemli olan ise bu alışkanlığı hayatımızın bir parçası haline getirmek.

Kaynaklar:

  • Zaccardi F. ve ark., “Comparative Relevance of Physical Fitness and Adiposity on Life Expectancy: A UK Biobank Observational Study.”,Mayo Foundation for Medical Education and Research, Cilt 94, Sayı 6, s. 985-994, 2019.
  • Dempsey P. C. ve ark., “Investigation of a UK biobank cohort reveals causal associations of self-reported walking pace with telomere length.”, Communications Biology, Cilt 5, Sayı 381, 2022.
  • https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220420133538.htm

Yorum yapın