Parmağımızı Bile Kıpırdatmamıza İzin Vermeyen Uyku Felcinin Sebebi Nedir?

Parmağımızı Bile Kıpırdatmamıza İzin Vermeyen Uyku Felcinin Sebebi Nedir?

Uyku Felci: Bilinciniz Açık Ancak Hareket Edemezsinix

YinYang/iStock.com

Uyku felci, insanların uyku sırasında vücutlarının hareket edememesine neden olan bir fenomendir. Bu durumun nedeni ise uyku sırasında beyinde gerçekleşen değişikliklerdir. Uyku, REM ve REM dışı olmak üzere iki evreden oluşur. REM dışı uyku evresinde vücut sıcaklığı ve kan basıncı düşer, kaslar gevşer ve kalp atım hızı yavaşlar. REM uykusunda ise beyin aktif hale gelir, gözler hızlıca hareket eder ve vücudun tamamı hareketsizleşir.

Kas Atonisi: Vücudunuzun Kendini Koruma Mekanizması

Kas atonisi, REM uykusunun normal bir sürecidir ve asıl amacı vücudunuzun bu evrede rüyaların etkisiyle oluşabilecek yaralanmalardan korunmasını sağlamaktır. Ancak bazen derin uykuda aniden uyanıp etrafınızı gözlemleyebilir ya da sesleri duyabilirsiniz ancak vücudunuz hareket etmez. İşte bu duruma uyku felci denir.

Uyku Felci Neden Olur?

Uyku felci, genellikle uyku düzeninin bozulması, stres ve uykusuzluk gibi faktörlerden kaynaklanır. Ancak travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, anksiyete veya bipolar bozukluk gibi rahatsızlıklar da bu duruma neden olabilir. Normalde nadir görülse de sık yaşanan uyku felci yaşayanların bir doktora danışması tavsiye edilir.

Kas Atonisi Sırasında Neler Hissedebilirsiniz?

Uyku felci sırasında halüsinasyonlar görme, nefessiz kalıyor gibi ya da göğsünüzde baskı hissetme gibi deneyimler yaşayabilirsiniz. Bu durum genellikle birkaç saniye ya da dakika sürer ve bir ölüm riski taşımaz.

Peki siz hiç uyku felci yaşadınız mı? Yaşadıysanız neler hissettiniz?

Kaynaklar:

Yorum yapın