Dünya’ya En Yakın Kara Delik Keşfedildi

Dünya’ya En Yakın Kara Delik Keşfedildi

Dünya'ya En Yakın Kara Delik Keşfedildi

Bugüne kadar keşfedilen kara delikler arasında en yakın olanı ve küçük kütleli olanı Dünya’ya 1500 ışık yılı uzaklıkta, Tek Boynuz Takımyıldızı’nda bulundu. Yıldızın etrafındaki hareketlerdeki değişiklikler sayesinde dolaylı olarak gözlemlenen kara delik, kırmızı dev türü bir yıldızın görünümünde ve ışık yoğunluğunda değişimler yaratmıştır.

Kara Delik Nedir?

Kara delikler, gök cisimleridir ve ışığın bile çekiminden kurtulamadığı için doğrudan görülememektedirler. Ancak etrafındaki nesnelerin hareketlerinde yarattığı değişiklikler sayesinde dolaylı olarak gözlemlenebilirler. Tek Boynuz Takımyıldızı’ndaki kara deliğin varlığı da, yıldızın çevresinde dolanan başka bir gök cisminin etkisiyle ortaya çıkmıştır.

Bir Yıldızın Etrafındaki Cisim Nedir?

Yıldızın çevresinde dolanan ve varlığı çeşitli gözlemlerle kanıtlanan cismin, araştırmacılar tarafından yaklaşık olarak Güneş’in üç katı kütleye sahip olduğu hesaplanmıştır. Teleskoplarla doğrudan görülemeyen bu cisim, bir kara delik olabilir.

Özet

Dünya’ya en yakın kara delik, Tek Boynuz Takımyıldızı’nda bulundu. Küçük kütleli olan bu kara delik, kırmızı dev türü bir yıldızın çevresinde dolanan başka bir cisim sayesinde dolaylı olarak gözlemlenebilmiştir. Bu önemli keşif, astronomi alanındaki çalışmalara büyük katkı sağlayacaktır.

Yorum yapın