Kediler Neden, Nerede ve Ne Zaman Evcilleştirildi?

Kediler Neden, Nerede ve Ne Zaman Evcilleştirildi?

Kediler Neden, Nerede ve Ne Zaman Evcilleştirildi?

İnsanlık tarihinin en eski evcil hayvanlarından biri olan kediler, günümüzden on bin yıl önce Bereketli Hilal olarak adlandırılan bölgede insanlarla yakın bir ilişki kurmaya başladı. Yerleşik hayata geçen insanlar için avcılık yerine tarım daha önemli hale gelmişti ve bu da kemirgenlerle beslenen kedilerin insanlar için çok yararlı olmasını sağladı.

Kediler Nasıl Dünyaya Yayıldı?

Missouri-Columbia Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, Avrupa, Asya ve Afrika’da yaşayan kedilerin DNA’larını inceleyerek dünyaya nasıl yayıldıklarını araştırdı. Sonuçlara göre, bugün evcil kedilerin tüm soyunun günümüzden 10.000 yıl önce Bereketli Hilal’de evcilleştirilen kedilerden geldiği ortaya çıktı. İnsanların dünya üzerinde yayılması sırasında evcil hayvanlarını da yanlarında götürmeleri, farklı bölgelerde yaşayan kedilerin zaman içinde farklılaşmasına neden oldu.

Kedilerin Evrimi ve Farklılaşması

Bugün dünya üzerinde birçok farklı kedi ırkı bulunmaktadır. Bu ırkların büyük çoğunluğu, insanların dünya üzerinde yayılması sırasında farklı bölgelere getirilen kedilerin zaman içinde evrimleşmesi sonucu oluşmuştur. Her bölgenin iklimi, coğrafi özellikleri ve insanların kültürel alışkanlıkları, kedilerin de yaşam tarzlarını ve görünüşlerini değiştirmiştir.

Özetle

Günümüzde dünya üzerinde milyonlarca evcil kedi bulunmaktadır ve bu evcil hayvanların tümü, insanların dünya üzerinde yayılması sırasında Bereketli Hilal’de evcilleştirilen kedilerden gelmektedir. Farklı bölgelere götürülen kediler, zaman içinde evrimleşmiş ve günümüzde birbirinden farklı kedi ırklarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Kediler, insanlık tarihinin en eski evcil hayvanlarından biri olup, günümüzde de insanların en sevdiği ve vazgeçilmez dostlarından biridir.

Yorum yapın