Sentetik Protein Yardımıyla Oda Sıcaklığında Kuantum Nokta Üretildi

Sentetik Protein Yardımıyla Oda Sıcaklığında Kuantum Nokta Üretildi

Kuantum Nokta Üretimi Artık Oda Sıcaklığında Yapılabilecek

Kuantum noktalar, boyutları nanometre ölçeğinde olan yarı iletken parçacıklardır. Bu parçacıklar, güneş gözelerinden LED ekranlara kadar pek çok teknolojide kullanılmaktadır.

Sentetik Protein ConK ile Oda Sıcaklığında Kuantum Nokta Üretimi

Kuantum nokta üretimi genel olarak yüksek sıcaklıkların varlığını ve zehirli maddelerin kullanılmasını gerektirir. Ancak Princeton Üniversitesi’nden Leah Spangler, Michael Secht ve arkadaşları sentetik bir protein olan ConK’nın yardımıyla oda sıcaklığında kuantum noktalarının üretilebileceğini keşfettiler.

ConK proteinin ilk olarak 2016 yılında sentezlenmiştir ve doğada örneği bulunmamaktadır. Bu proteinin, E. coli bakterilerinin zehirli seviyede yoğun bakır içeren ortamlarda sağ kalmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Ancak proteinin bu konudaki rolü tam olarak anlaşılamamıştır. Araştırmacılar, ConK proteininin metal atomlarının bileşiklere katılmasına aracılık ederek ortamın daha az zehirli hale gelmesini sağladığını düşünmektedir. Bu durum, doğada benzer biçimlerde hayatta kalan mikroorganizmaların da benzer proteinlere sahip olmasıyla açıklanabilir.

Kuantum Noktalarda Zehirli Metallerin Varlığı

Kuantum noktalarda da zehirli metaller bulunmaktadır. Araştırmacılar, ConK proteininin kadmiyum sülfür (CdS) nanoparçacıklarının oluşumunda rol oynayabileceğini düşünerek çeşitli deneyler yaptılar. Elde edilen sonuçlar, ConK proteininin sistein amino asidinin parçalanmasında katalizör görevi gördüğünü ve amino asidin parçalanması sırasında yan ürün olarak ortaya çıkan hidrojen sülfürün (H2S) daha sonra kadmiyum (Cd) elementi ile tepkimeye girerek CdS nanoparçacıklarını oluşturduğunu göstermektedir. Bu süreç, oda sıcaklığında gerçekleşmektedir ve oluşan nanoparçacıklar yaklaşık 3 nanometre çapında ve düzensiz şekillerdedir.

Sentez Sürecinin İyileştirilmesi

Elde edilen nanoparçacıkların mükemmel olmadığı belirtilse de, araştırmacılar sentez sürecinin iyileştirilebileceğini söylemektedir. Detaylı bilgiye Dr. Leah Spangler ve arkadaşlarının Proceedings of the National Academy of Sciences‘ta yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.

Özetle

ConK proteininin kullanımı sayesinde artık kuantum noktalarının oda sıcaklığında üretilmesi mümkün hale gelmiştir. Bu da yüksek sıcaklıkların ve zehirli maddelerin kullanılmasına gerek kalmadan daha güvenli ve kolay bir üretim süreci sağlamaktadır. Araştırmacıların çalışmaları, kuantum noktaların kullanım alanlarının daha da genişletilmesini sağlayabilir ve gelecekte daha gelişmiş teknolojilere olanak tanıyabilir.

Yorum yapın