Nasıl Oluştuğu Açıklanamayan Bir Gezegen Keşfedildi

NASA/Science Photo Library

KANODİA TARAFINDAN KEŞFEDİLEN TOI-5205B ADLI GEZEGEN

Bir grup gök bilimci, TOI-5205 yıldızının etrafında dolanan bir gezegen keşfetti. Carnegie Bilim Enstitüsünden Shubham Kanodia önderliğinde çalışmalar yapan bir grup araştırmacı tarafından keşfedilen gezegene TOI-5205b adı verildi.

Araştırmacılar ilk olarak NASA’ya ait TESS uzay teleskobu ile bir ötegezegen adayı tespit etmiş, daha sonra da yeryüzündeki çeşitli araçları kullanarak hem gezegenin varlığını doğrulamış hem de özelliklerini belirlemişler.

TOI-5205, M cüce türü yıldızların bir örneği. Gök adamızdaki en yaygın tür olan Mcücelerin kütlesi ve sıcaklığı düşüktür. TOI-5205’in kütlesi Jüpiter’inkinin sadece dört katı kadar.

Yeni keşfedilen gezegenle ilgili ilginç noktalardan biri, gezegenin yaklaşık olarak Jüpiter büyüklüğünde bir gaz devi olması. M cüce türü yıldızlar, daha büyük kütleli yıldızlara kıyasla, ortalama olarak daha çok gezegene sahiptir. Ancak bu küçük kütleli yıldızların etrafında gaz devlerinin dolanması beklenen bir durum değildir.

Yeni keşfedilen gezegenin nasıl oluştuğunun, gezegen oluşumu hakkında bilinenlerle açıklanamadığı belirtiliyor. Araştırmacılar gelecekte de TOI-5205b’yi gözlemlemeye devam etmeyi ve nasıl oluştuğunu anlamaya çalışmayı planlıyor. Elde edilecek sonuçlar, gezegenlerin oluşumu ile ilgili kabul gören kuramların güncellenmesini gerektirebilir.

Detaylı bilgiye Dr. Shubham Kanodia ve arkadaşlarının The Astronomical Journal‘de yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın