Amazon Uzaydan İnternet Sağlama Konusunda SpaceX’e Rakip Oluyor

Amazon Uzaydan İnternet Sağlama Konusunda SpaceX’e Rakip Oluyor

Amazon Uzaydan İnternet Sağlama Konusunda SpaceX'e Rakip Oluyor

Uzay teknolojilerine yönelik projeler geliştiren Amazon, Blue Origin şirketi ile birlikte yakın zamanlarda Alçak Dünya Yörüngesi’ne bir uydu ağı kurmayı planlamaktadır. Project Kuiper adı verilen bu proje ile geleneksel yöntemlerle internete erişemeyen veya yetersiz hizmet alan topluluklar için yüksek miktarda veri aktarımına izin veren, hızlı ve uygun fiyatlı internet hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. Bu hizmet için ihtiyaç duyulan üç anten alıcısına ait tasarım görselleri yayınlanmıştır.

About Amazon

Amazon, bu amaç doğrultusunda üç farklı tür anten geliştirmiştir. En küçük antenler, yaklaşık 45 cm2 yüzey alanına sahiptir ve daha ekonomik ve ulaşılabilir bir model sunmayı hedeflemektedir. Bu model, 100 Mbps hıza ulaşabilmekte ve nesnelerin interneti (IoT) altyapısında kullanılabilmektedir. Ayrıca, hareket halindeyken bile kullanıma imkân vermektedir.

Daha büyük bir yüzey alanına sahip olan diğer anten modeli ise bireysel kullanıcılar ve küçük işletmeler için tasarlanmıştır. Kullanıcılara 400 Mbps hızında internet sağlanması amaçlanmaktadır.

En büyük antenler ise yaklaşık 47,5 cm x 75 cm boyutlarına sahiptir ve yüksek miktarda veri aktarımına ihtiyaç duyan işletmeler, devlet kurumları ve iletişim uygulamaları için tasarlanmıştır. Bu anten ile kullanıcılara 1 Gbps hızında internet sunulması amaçlanmaktadır.

Amazon, internet hizmeti sağlayacak uydularını test etmeye hazır olduklarını ve test için iki uydu fırlatmayı planladıklarını açıklamıştır.

Uzaydan Dünyanın Her Yerine İnternet Sağlamak İçin Ne Tür Antenlere İhtiyaç Duyuluyor?

Amazon, Project Kuiper adlı projesi kapsamında üç farklı tür anten geliştirmiştir. Bunlardan en küçük olan antenler, yaklaşık 45 cm2 yüzey alanına sahiptir ve daha ekonomik ve ulaşılabilir bir model sunmayı hedeflemektedir. Diğer anten modelleri ise bireysel kullanıcılar ve işletmeler için tasarlanmıştır.

Sözlük:

Alçak Dünya Yörüngesi: Yerden 200 km ile 1.000 km arasındaki mesafeyi kapsayan yörünge.

Sonuç:

Amazon’un Project Kuiper adlı projesi, uzaydan internet sağlama konusunda SpaceX’e rakip olmaya hazırlanmaktadır. Bu proje ile geleneksel yöntemlerle internete erişemeyen veya yetersiz hizmet alan topluluklara hızlı ve uygun fiyatlı internet hizmeti sunulacaktır. Üç farklı tür anten ile bu amaç doğrultusunda çalışmalar yürütülmektedir ve Amazon, internet hizmeti sağlayacak uydularını test etmeye hazırlandıklarını açıklamıştır.

Kaynaklar:

Yorum yapın