Ingenuity 50. Uçuşunu Tamamladı

Perseverance Aracının Taşıdığı Ingenuity 50. Uçuşunu Tamamladı

Ingenuity 50. Uçuşunu Tamamladı

Görsel: NASA

2021 yılında NASA tarafından Mars’a gönderilen Perseverance aracı, içerisinde bir minik helikopter olan Ingenuity’yi de taşıyordu. Ingenuity, yaklaşık iki yıldır Kızıl Gezegen’de test uçuşları gerçekleştiriyor.

13 Nisan’da yapılan 50. uçuşta, Ingenuity 2,5 dakika süren uçuş sırasında 320 metrenin üzerinde yol aldı ve kendi irtifa rekorunu kırdı. Helikopter, beş civarı uçuş gerçekleştirmesi planlanıyordu ancak beklenmedik şekilde uzun süre çalışmaya devam etti.

Gelecekte de testler yapmaya ve topladığı verileri Perseverance aracılığıyla Dünya’ya iletmeye devam edecek olan Ingenuity, ilk uçuşlarını Jezero Krateri’nde gerçekleştirdi. Ancak daha zorlu arazi koşullarında da başarılı uçuşlar gerçekleştirdi.

Görsel: NASA

Görsel: NASA

Mars helikopteri, 1,5 saate yakın havada kaldı ve 12 kilometreye yakın yol aldı. Aksamlarında aşınmalar başlamış olsa da helikopter halen çalışabilir durumda olduğu sürece kullanılmaya devam edilecek ve yeni testler yapılacak.

Özetle

Perseverance aracı tarafından Mars’a gönderilen Ingenuity isimli minik helikopter, 50. uçuşunu gerçekleştirdi ve kendi irtifa rekorunu kırdı. Beklenmedik şekilde uzun süre çalışan helikopter, gelecekte de testler yapmaya ve verileri Dünya’ya iletmeye devam edecek.

Yorum yapın