Okyanustaki Sihirli El: Denizanası Benzeri Robotlar Okyanusları Temizlemek İçin Kullanılabilir

Okyanustaki Sihirli El: Denizanası Benzeri Robotlar Okyanusları Temizlemek İçin Kullanılabilir

Max Planck Institute for Intelligent System

Su Altında Yapay Kaslar Kullanarak Atık Toplama Robotları Üretildi

Araştırmacılar, okyanuslardaki atıkları toplayabilen ve temizleyebilen denizanası benzeri su altı robotlarını başarılı bir şekilde geliştirdi.

Yerkürenin %71’ini oluşturan okyanuslar, plastik ve diğer geri dönüştürülemeyen atıkların yanı sıra deniz canlıları için de büyük bir tehdit oluşturuyor. Denizlerimizin temizlenmesi için bir çözüm olarak su altı robotları kullanılabilir miydi? Bu sorunun cevabı, Max Planck Akıllı Sistemler Enstitüsü’nde çalışan araştırmacıların geliştirdiği su altı robotlarında gizli.

Altı kola sahip olan bu robotlar, denizanasından ilham alınarak tasarlandı. Daha önceki su altı robotlarının aksine, bu robotların hareket yetenekleri oldukça gelişmiştir ve atıkları tam olarak kavrayabilmektedir. Ayrıca, enerji tasarruflu ve neredeyse hiç gürültü çıkarmayan yapay kaslar sayesinde su altında sessiz bir şekilde hareket edebilirler.

Robotlara hareket yeteneği kazandırmak için elektrik enerjisiyle çalışan elektrotlar kullanıldı. Elektrotlara uygulanan yüksek gerilim sayesinde artı yüklü elektrotlar, deniz suyunda bulunan eksi yüklü iyonlarla etkileşime girerek robotların ileri ve geri yönde hareket etmesini sağlıyor. Bu sayede, robotların altı kolu da farklı işlevler için birbirinden bağımsız olarak hareket edebiliyor. Dört kolda bulunan pervaneler, robotların ilerlemesini sağlarken diğer iki kol ise atıkları yakalayabilmek için kıskaç görevi görüyor.

Geri dönüştürülebilir atıkların okyanusun derinliklerinden toplanarak yüzeye çıkarılması, su altı robotlarının çevre için bir risk oluşturmamasını sağlamaktadır.

Max Planck Institute for Intelligent System

Araştırmacılar ayrıca, birden fazla robotun iş birliği içinde çalışmasıyla büyük kütleli atıkların toplanmasını da hedefliyor. Böylece, tek bir robotun taşıyamayacağı atıkların, birkaç robotun yardımıyla yüzeye çıkarılması mümkün olabilecek. Araştırmacılar ayrıca, robotlar arasındaki kablosuz iletişimi sağlamak için de çalışmalarına devam etmektedirler.

Detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak:

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adg0292

Yorum yapın