Ay’ın Güney Kutbuna İlk İniş Gerçekleşti

ISRO/YouTube

İlk Kez Ay’ın Güney Kutbuna İniş Gerçekleştirildi

Hindistan’a ait Chandrayaan-3, Ay’ın keşfedilmemiş güney kutbuna iniş yapan ilk uzay aracı oldu. Uzay aracı, Andra Pradeş eyaletindeki Sriharikota Uzay Merkezi’nden Mark III roketiyle fırlatıldı. Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), uzay aracının kalkıştan 40 gün 3 saat 29 dakika sonra Ay’a inmeyi başardığını açıkladı.

Chandrayaan-3’ün hedefi, Ay’ın engebeli güney kutbuna iniş yapmasıydı. Bölgede büyük miktarda su buzu olduğu düşünülen için bu bölge seçildi. Su buzunun gelecekte mürettebatlı keşif görevleri için oksijen ve içme suyu, roket yakıtı olarak hidrojen sağlayabileceği ve Ay’da kalıcı bir üs kurulmasına yardımcı olabileceği düşünülüyor. Bu nedenle bölge, daha önce başka ülkelerin de ilgisini çekmişti. Örneğin 19 Ağustos’ta Ay’a çarpan Rus Luna 25 isimli uzay aracı da Ay’ın güney kutbuna inmeyi planlamıştı. Ancak uzay aracının bu kazası, Ay’a başarılı iniş yapmanın ne kadar zor olduğunu gösterdi. Aynı şekilde Hindistan da daha önce Ay’a iniş yapmayı denemişti. Ancak bu görev, 2019 yılında Chandrayaan-2 isimli uzay aracının yazılım hatası nedeniyle Ay’a çarpması sonucu başarısız olmuştu. Mürettebatı olmayan Chandrayaan-3 uzay aracında küçük bir yüzey aracı bulunuyor. Yüzey aracı, iki hafta boyunca Ay’ın güney kutbunda su buzunun izlerini arayacak.

Hindistan, Ay yüzeyine başarıyla araç indiren dördüncü ülke oldu. Daha önce Ay’a iniş yapan uzay araçları Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve Çin’e aitti.

Kaynaklar:

Yorum yapın