ChatGPT İnsanlardan Daha Fazla Su Tüketiyor Olabilir

ChatGPT: İnsanlardan Daha Fazla Su Tüketiyor Olabilir

ChatGPT İnsanlardan Daha Fazla Su Tüketiyor Olabilir

Jun / iStock

Son yıllarda yapay zekanın gelişimiyle birlikte büyük dil modelleri de hayatımızın bir parçası haline geldi. Ancak Kaliforniya Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, bu büyük dil modellerinin cevaplaması için harcadığı su miktarının endişe verici boyutlarda olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışmada, ChatGPT ve benzeri büyük dil modellerinin her 20 ila 50 soru cevaplaması için yaklaşık yarım litre su tükettiği belirlendi. Dünya genelinde bu büyük dil modellerinin kullanıcı sayısının artmasıyla birlikte, su tüketiminin de artacağı düşünülürse, bu durumun çevre açısından önemli tehlikeler oluşturabileceği söylenebilir.

Özellikle ABD’deki Google veri merkezlerinde yapılan hesaplamalara göre, sadece 2021 yılında bu veri merkezlerinin yaklaşık 12,7 milyar litre su tükettiği tahmin ediliyor. Bu miktar, 6,9 milyon adet BMW marka otomobilin ya da 5,7 milyon adet Tesla marka elektrikli otomobilin üretiminde ihtiyaç duyulan su miktarıyla eşdeğerdir.

Peki yapay zeka kaynaklı su tüketiminin bu kadar fazla olmasının sebebi nedir? Araştırmacılara göre asıl sorun, veri merkezlerinde oluşan yüksek ısıdır. Sunucuların çalışması sırasında ürettikleri ısılar, soğutma sistemleriyle kontrol altına alınır. Ancak bu sistemler de su kullanır ve bu da büyük miktarlarda suyun kullanılmasına sebep olur.

Araştırmacılar, su sorununun gün geçtikçe arttığı bir dönemde, yapay zekâ kaynaklı su tüketiminin tehlikesine dikkat çekiyorlar. Sonuç olarak, bu durumun gözden geçirilmesi ve daha sürdürülebilir çözümler bulunması gerektiği ortaya çıkıyor.

Detaylı bilgi için Shaolei Ren ve arkadaşlarının arXiv‘de yayımladıkları makaleye göz atabilirsiniz.

Yorum yapın