Aziz Sancar’ın Nobel’e Uzanan Başarı Hikâyesi (Video)

Aziz Sancar’ın Nobel’e Uzanan Başarı Hikâyesi

Aziz Sancar, bilim ve teknoloji alanında ülkemizi gururlandıran önemli isimlerden biridir. 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Sancar, gençlere ilham veren bir başarı hikâyesine sahiptir.

Çocukluk Yılları ve Eğitimi

Sancar, 8 Eylül 1946 tarihinde Mardin’in Savur ilçesinde doğmuştur. Babasının öğretmen olması nedeniyle çocukluğu farklı şehirlerde geçmiştir. Lise eğitimini Gaziantep’te tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girmiş ve buradan mezun olmuştur.

Bilime Adım Atışı

Sancar, tıp eğitimini tamamladıktan sonra ABD’ye giderek biyokimya alanında doktorasını yapmıştır. Daha sonra DNA onarım mekanizmaları üzerine çalışmalarına devam etmiş ve bu alanda önemli keşifler yapmıştır.

Nobel Ödülü ve Sonrası

2015 yılında Aziz Sancar, Tomas Lindahl ve Paul Modrich ile birlikte DNA onarım mekanizmalarını araştırmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülmüştür. Bu ödül, Türkiye’den alınan ilk ve tek Nobel Ödülü’dür. Sancar, bu ödülün ardından ülkemize dönerek Ege Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görevine devam etmiştir.

Özetle

Aziz Sancar, gençlere ilham veren bir başarı hikâyesine sahiptir. Tıp eğitimini tamamladıktan sonra ABD’ye giderek DNA onarım mekanizmaları üzerine çalışmalar yapmış ve bu alanda önemli keşiflere imza atmıştır. 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü kazanarak Türkiye’den alınan ilk ve tek Nobel Ödülü’nü ülkemize getirmiştir. Sancar, ülkemize döndükten sonra akademik kariyerine devam etmiştir.

Yorum yapın