Merkür Çevresinde “Islık Çalan” Koro Dalgaları Keşfedildi

Merkür Çevresinde 'Islık Çalan' Koro Dalgaları Keşfedildi

Merkür’ün Manyetik Alanında “Islık Çalan” Koro Dalgaları Keşfedildi

Science Photo Library – ANDRZEJ WOJCICKI

Merkür’ün manyetik alanı, Güneş’e en yakın gezegen olması nedeniyle sürekli olarak güneş rüzgârlarının etkisi altındadır. Bu etki sonucunda da koro dalgaları oluşur. Kuşların ötüş seslerine benzeyen bu dalgalar, daha önce Dünya, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’de gözlemlenmiştir. Ancak Merkür’ün manyetik alanının zayıf olduğu düşünülerek, bu dalgaların burada oluşması beklenmiyordu.

Mitsunori Ozaki liderliğindeki bir grup araştırmacı, Kazanawa Üniversitesi’nde yaptıkları çalışmada Merkür çevresinde de koro dalgalarının bulunduğunu keşfettiler. Böylece bilim insanları, Merkür’ün manyetik alanının güneş rüzgârları tarafından nasıl şekillendiği konusunda önemli bilgiler elde edebileceklerini düşünüyorlar.

NASA’nın Mariner 10 uzay aracı, 1974 ve 1975 yıllarında Merkür’ü ziyaret ederek gezegen hakkında önemli bilgiler sağlamıştır. Bu görev sırasında elde edilen veriler sayesinde, Merkür’ün zayıf bir manyetik alana sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Daha sonraki gözlemler de bu durumu doğrulamıştır. Merkür’ün manyetik alanı, Dünya’nınkinin yaklaşık %1’i kadardır.

2018 yılında başlayan BepiColombo görevinin bir parçası olarak Merkür’ün manyetosferini inceleyen MIO uzay aracı, 2021 ve 2022 yıllarında da gezegenin manyetik alanını gözlemlemiştir. Uzay aracının seyir hâlindeyken elde ettiği veriler, Merkür çevresinde koro dalgalarının varlığını kanıtlamıştır. Bu önemli keşif, araştırmacıların Merkür’ün manyetik alanı ve güneş rüzgârları arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamalarına yardımcı olacaktır.

Araştırmanın sonuçları, Nature Astronomy‘de yayımlanmıştır. Daha önce Dünya çevresinde kaydedilen koro dalgalarını ise buradan dinleyebilirsiniz.

Kaynaklar:

Yorum yapın