Bağışıklık Sisteminde Görev Yapan Savunma Hücrelerinin Yabancı Mikroorganizmalarla Savaşırken Kullandığı Enzimler
Ödev cevabı kısaca,
Evet, bağışıklık sistemi savunma hücreleri yabancı mikroorganizmalarla savaşırken enzimler kullanır. Bu enzimler, mikroorganizmaları parçalamak, yutmak ve yok etmek için kullanılır. Enzimler bağışıklık sisteminin etkili bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Evet vardır. Vücut salgıları olan tükürük, gözyaşı, insan sütü, ter ve mukus gibi salgılarda bulunan lizozim ve fosfolipaz A2 enzimleri patojenlere karşı kullanılan enzimlerdir.
Vücudumuzu hastalık yapıcı mikroorganizmalardan koruyan sistemimiz bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sisteminin savunma hücreleri akyuvarlardır. Akyuvarlar mikropları çeşitli şekillerde yok ederler. Günümüzde uygulanan enzim tedavisi sayesinde kanser hücreleri bağışıklık sisteminin tepkimelerine karşı savunmasız bırakılmakta ve bu şekilde kanserli hücrelerin yok edilmesi sağlanmaktadır. (örneğin LIGHT enzimi) Akyuvarlar mikropları fagositoz yöntemiyle yutarlar. İçeri alınan bakteri vb. canlı akyuvardaki enzimler sayesinde parçalanarak yok edilir. Akyuvar haricinde vücudun sindirim kanalındaki enzimler de bazen dışarıdan gelen parazit canlıları yok ederek bağışıklığa katkı sağlayabilmektedir