9.000 Yıllık İşi 36 Mikrosaniyede Yapan Kuantum İşlemci

9.000 Yıllık İşi 36 Mikrosaniyede Yapan Kuantum İşlemci

9.000 Yıllık İşi 36 Mikrosaniyede Yapan Kuantum İşlemci

Kuantum bilgisayarları, kuantum mekaniği ile çalışan bilgisayarlardır. Bu tür bilgisayarlar, klasik bilgisayarlardan çok daha hızlı ve güçlü olma potansiyeline sahiptir. Kuantum mekaniği ilkelerinden yararlanarak hesaplama yeteneklerinin arttırılması amaçlanmıştır.

Yıllar içinde pek çok farklı kuantum bilgisayarı geliştirildi. Bunlardan biri de Kanada’daki Xanadu Kuantum Teknolojileri firmasında çalışan araştırmacıların geliştirdiği Borealis adlı kuantum işlemcisidir. Yapılan son çalışmalar, bu işlemcinin günümüzün en güçlü süper bilgisayarlarından bile daha hızlı çalışabildiğini göstermiştir.

Borealis: Fotonik Kuantum İşlemci

Borealis, bilgi aktarımının ışık yoluyla yapıldığı bir fotonik kuantum çipe sahiptir. Bu çipte toplam 219 kübit bulunmaktadır. Yapılan son çalışmalarda ise bu kübitlerin 129 tanesi kullanılmıştır.

Klasik Bilgisayarları Geride Bırakan Bir Hesaplama: 9.000 Yıl İş 36 Mikrosaniyede Tamamlandı

Borealis işlemcisi, günlük hayatta herhangi bir uygulama alanına sahip olmasa da, kuantum bilgisayarlarının gerçekten de klasik bilgisayarlardan daha hızlı çalışabileceğini gösteren önemli bir adımdır. Son yapılan hesaplamalarda, klasik bilgisayarların 9.000 yılda tamamlayabileceği bir hesap, Borealis işlemcisi ile sadece 36 mikrosaniyede tamamlanmıştır.

Sonuç: Kuantum Bilgisayarları Hayatımızda Ne Zaman Göreceğiz?

Yıllardır yapılan çalışmalara rağmen, kuantum bilgisayarlarının günlük hayatta kullanılabilir hale gelmesi için hâlâ çok uzun bir yol olduğu görülmektedir. Ancak bu tür çalışmalar, kuantum bilgisayarlarının potansiyelini göstermektedir. Gelecekte günlük hayatımızda kuantum bilgisayarları görmek mümkün olabilir.

Kaynaklar

Yorum yapın