8. Sınıf Nev Kitap İnkılap Tarihi Sayfa 126 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.
Atatürk’e başöğretmen unvanı sizce neden verilmiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.
Atatürk, eğitimin, öğretimin yayılmasından, yaygınlaşmasından yanaydı. 1928 yılında Arap harflerinin kaldırılıp yerine bugün kullanmakta olduğumuz Türk harflerinin kabulü ile halkın yeni harfleri kısa sürede öğrenip daha çok yurttaşın okur – yazar olmasını sağlamak amacıyla yoğun bir çalışma başladı. Okuma – yazmayı yaygınlaştırmak için okul çağı dışındaki yurttaşlara okuma – yazma öğreten okullar açıldı.
Bunlara Millet Mektepleri adı verildi. Atatürk, Ulus Okulları dediğimiz Millet Mektepleri’nde yazı tahtasının başına geçerek dersler verdi. Tüm yurt safında Mustafa Kemal Atatürk bir çok çalışmaya ve yeniliğe imza atmıştır. Ülkenin içinde bulunduğu cehaletin bir an önce yok olması için Yeni Türk Alfabesinin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunmasının yanı sıra öğretilmesi hususunda da yakın çaba göstermiştir. Bu yüzden verilmiştir.
1 Kasım 1928 tarihinde Arap Alfabesi kaldırılarak Latin Alfabesinin kullanımına geçilmiştir ve böylece Çağdaş Batı Devletleri ile eşit olunması için ilk adım atılmıştır. Türk halkının yeni harfleri öğrenmesi ve okur yazar oranının artması için Latin Alfabesi kabul edildikten sonra ülkenin bir çok yerinde Ulus Okulları adı verilen Millet Mektepleri kurulmuştur ve bu okullarda ilk kez Mustafa Kemal Atatürk, 11 Kasım 1928 tarihinde elinde kalemi alarak halka yeni Türk harflerini öğretmek için işe koyulmuştur ve o gün Mustafa Kemal Atatürk’e “Başöğretmen” unvanı verilmiştir.
Mustafa Kemal, 24 Kasım 1928 tarihinde “Başöğretmenlik” unvanını kabul etmiştir ve tarihte “Başöğretmen” olarak kayıtlara geçmiştir.
8. SINIF İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERS KİTABI CEVAPLARI