Hürriyet Güneşi: 15 Temmuz Demokrasi Zaferi Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf)
Hürriyet Güneşi: 15 Temmuz Demokrasi Zaferi Metni Cevapları
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 70 Cevabı
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
1. “Demokrasi” kelimesi sizde hangi duygu ve düşünceleri uyandırıyor? Sınıfta beyin fırtınası yapınız.
Cevap : “Demokrasi” kelimesi özgürlük, katılım, adalet ve eşitlik gibi duygu ve düşünceleri uyandırır.
2. 15 Temmuz 2016 tarihinde ülkemizde neler oldu? Sınıfta bilgi paylaşımı yapınız.
Cevap : 15 Temmuz Darbe Girişimi veya 2016 Türkiye Askerî Darbe Teşebbüsü, darbe metninde yer aldığı isimle Yurtta Sulh Harekâtı, 15-16 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından Türkiye’de yaşanan askerî darbe girişimidir.
3. Genel ağdan ve televizyondan “15 Temmuz Demokrasi Zaferi” ile ilgili bilgileri ve metinleri değerlendiriniz.
Cevap : 15 Temmuz Darbe Girişimi veya 2016 Türkiye Askerî Darbe Teşebbüsü, darbe metninde yer aldığı isimle Yurtta Sulh Harekâtı, 15-16 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından Türkiye’de yaşanan askerî darbe girişimidir.
1. ETKİNLİK
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 72 Cevabı
Okuduğunuz metinde geçen aşağıdaki kelimelerin ve kelime gruplarının anlamlarını sözlüklerinizden bulup yazınız.
demokrasi : Demokrasi veya el erki, halkın yasaları müzakere etme ve yasal düzenlemelere karar verme yetkisine (doğrudan demokrasi) veya bunu yapmak için yönetim görevlilerini seçme yetkisine (temsili demokrasi) sahip olduğu bir yönetim biçimidir.
millî ruh : Milletçe hep beraber ağlayıp, hep beraber güldüğümüz şey
ipotek : İpotek, doğmuş ya da ileride doğması muhtemel olan bir alacağı güvence altına almak için taşınmaz üzerinde kurulan rehin hakkına denir.
kaos : evrenin düzene girmeden önce içinde bulunduğu, biçimden ve düzenden yoksun, uyumsuz ve karmakarışık olan durumu.
güzide : seçilmiş, seçkin, seçme.
millî irade : Milli İrade, ulusun herhangi bir baskıya maruz kalmadan düşüncesini ortaya koyması olarak ifade edilmektedir.
kuşak : bele dolanıp bağlanan uzun ve enlice kumaş parçası.
2. ETKİNLİK
Okuduğunuz metinde italik yazılan bölümleri inceleyiniz. Niçin italik yazıldığını yorumlayınız.
Cevap : Çünkü bu dizeler Mehmet Akif Ersoy’a aittir. İstiklal Marşımız’ dan alınmış dizelerdir.
3. ETKİNLİK
Genel ağdan okuduğunuz veya televizyondan izlediğiniz “15 Temmuz Demokrasi Zaferi” ile ilgili bilgileri sınıfta anlatınız. Bu bilgilere, hangi bilgi kaynaklarını kullanarak ulaştığınızı sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap : 2016 Türkiye askeri darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden 250’ı aşkın sivil, polis ve askeri anmak için genel tatil günü ilan edildi. Türk halkının demokrasisine sahip çıktığı ve topyekûn mücadeleye katıldığı o tarihten itibaren her yıl demokrasi şehitleri için anma törenleri düzenleniyor. Genel ağdan ve gazetelerden edindiğim bilgilerle sunumumu gerçekleştirdim.
4. ETKİNLİK
Aşağıdaki görselde insanlar ne yapmaya çalışıyorlar? Hangi duygular içinde olabilirler? Değerlendiriniz.
Cevap : Ellerindeki bayraklarla var olan tehlikelere karşı vatanlarını korumaya çalışıyorlar. Kutlama da yapıyor olabilirler.
5. ETKİNLİK
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 73 Cevabı
Okuduğunuz metnin içeriğine yönelik sorular hazırlayınız. Sonra bu soruları sınıfta arkadaşlarınızla cevaplayınız.
Soru : 15 Temmuz gecesi ne yaşanmıştır?
Cevap : Darbe girişimi olmuş halk iradesine saldırı yapılmıştır
Soru : Halk nasıl tepki vermiştir?
Cevap : Halk bir olmuş ellerinde bayraklarla sokaklara dökülmüşlerdir.
Soru : Ömer Halisdemir kimdir?
Cevap : Halk kahramanıdır. 15 Temmuz gecesi hayatını bu vatan için düşmana vermekten çekinmeyen büyük bir kahramandır.
Soru : 15 Temmuz gecesi kime karşı darbe yapılmıştır?
Cevap : Halkın iradesine karşı yapılmıştır.
6. ETKİNLİK
Aşağıdaki cümlelerin fiillerini yapı ve anlam yönünden inceleyiniz.
Halkı hiçe sayanlara, halkın tercihlerini görmezden gelenlere 15 Temmuz günü sonsuza kadar unutamayacakları bir ders verildi.
Yapısına göre : türemiş fiil
Anlamına göre : iş fiili
Demokrasi dışı yollarla milletin iktidarını ele geçirmek istediler.
Yapısına göre : basit fiil
Anlamına göre : kılış fiili
Herkes o kara geceye bir güneş gibi doğdu.
Yapısına göre : basit fiil
Anlamına göre : oluş fiili
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 74 Cevabı
Karanlığı yara yara ilerleyen bu millî ruh, millî bir zaferde beden buldu.
Yapısına göre : basit fiil
Anlamına göre : oluş fiili
Millet yeniden yazdı “Diriliş” destanını.
Yapısına göre : basit fiil
Anlamına göre : iş fiili
Milletimiz, millî egemenlik uğruna tankların önüne duruverdiler.
Yapısına göre : bileşik fiil
Anlamına göre : oluş fiili
7. ETKİNLİK
Aşağıdaki kelimeleri kullanarak deyimler oluşturunuz. Deyimlerin, kullanıldığı metne katkısı neler olur? Yazınız.
Yazmak-gibi-doğmak-toprağa-değiştirmek-yolunu-ele-destan-güneş-göğüs-düşmek-geçirmek-germek
yolunu değiştirmek
göğüs germek
güneş gibi doğmak
destan yazmak
toprağa düşmek
8. ETKİNLİK
Okuduğunuz metinden büyük harflerin kullanıldığı örnek cümleleri tespit ediniz. Sonra bu örneklerde büyük harflerin niçin kullanıldığını belirleyerek aşağıya yazınız.
Cevap : Göklerde yankılanan Allahü ekber nidaları, savaş uçaklarını alaşağı etti. Millet yeniden yazdı “Diriliş” destanını.
Bu cümlede din ile ilgili özel isimler ile cümlenin başında büyük harfin kullanıldığını görmekteyiz.
9. ETKİNLİK
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 75 Cevabı
“15 Temmuz Demokrasi Zaferi”nin kazanıldığı gece ile ilgili duygu ve düşüncelerinizi anlatan bilgilendirici bir yazı yazınız. Yazınızı zenginleştirmek için atasözü, deyim ve özdeyişlerden yararlanınız. Yazınızda yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin yerine Türkçelerini kullanınız. Yazınıza uygun bir başlık belirleyiniz.
SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
Atatürk’ün hayatıyla ilgili bir araştırma yapınız.
19 Mayıs 1881’de Selanik’te doğdu. Vakıf İdaresinde Katiplik, Gümrük memurluğu ve sonra kereste ticareti yapan Ali Rıza Efendi’nin oğludur. İlk ve orta öğrenimini Selanik Şemsi Efendi İptidai Mektebi, Askeri Rüştiye ve Manastır Askeri İdadisinde tamamladıktan sonra 13 Mart 1899’da Harbiye mektebine girdi. 10 Şubat 1902’de Piyade Teğmen rütbesiyle mezun olarak Erkanı Harbiye (Kurmay) sınıfına ayrıldı. Erkanı Harbiye Mektebinde öğrenimde iken 10 Şubat 1903’te Üsteğmenliğe yükseltildi. 11 Ocak 1905’te Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle mezun olarak staj için Şam’daki 5. Ordu emrine verildi.30. Süvari alayında görevlendirildi. Şam’da bulunduğu sürede arkadaşları Kurmay Yüzbaşı Müfit (Özdeş), Lütfü, Dr. Mahmut ve Mustafa (Cantekin) ile “Vatan ve Hürriyet Cemiyeti”ni kurdu. Geçici görevle Selanik’te bulunduğu sırada Cemiyetin Selanik’te açılan şubesi sonradan gizli “İttihat ve Terakki Cemiyeti” ile birleşti. 20 Haziran 1907’de Kıdemli Yüzbaşı olarak 13 Ekim 1907’de Selanik’teki 3. Ordu emrine atandı. Bu dönemde ordunun politika ile ilgisini kesmesi gerektiğini savunarak orduda yaptırdığı tatbikatlar, verdiği konferanslarla dikkati çekti.
22 Haziran 1908’de Rumeli Şark Demiryolları Müfettişliğine getirildi. 13 Ocak 1909’da Ordu Redif Tümeni, kısa bir süre sonra da 17. Selanik Tümeni Kurmayında görev aldı.
31 Mart (13 Nisan 1909) ayaklanmasını bastırmak için İstanbul’a gelen “Hareket Ordusu”nun 1. Kademesinde Kurmay Başkanlığı yaptı. 5 Kasım 1909’da 3. Ordu Karagahındaki eski görevine döndü. 6 Eylül 1910’da Subay Talimgahı Komutanı iken Fransa Ordusunun yaptığı Picardi manevralarını izlemekle görevlendirildi. 15 Ocak 1911’de 5. Kolordu Kurmayına atandı. Kıdemli Yüzbaşı rütbesinde olmasına rağmen 38. Alay Komutanlığına getirildi. 13 Eylül 1911’de Genelkurmay’da görevli iken 27 Kasım 1911’de Binbaşılığa yükseltildi. İtalya ile savaşta Derne Bölgesindeki kuvvetlerin komutanı olarak düşman saldırılarını durdurdu. Bingazi muharebelerinde gösterdiği yararlık üzerine iki yıl kıdem zammı ve nişan ile ödüllendirildi.
24 Ekim 1912’de İstanbul’a dönüşünde süregelen Balkan Savaşında aktif bir görev istemesi ile sonradan “Balayir Kolordusu” olarak anılan “Akdeniz Boğazı Mürettep Kuvvetler Komutanlığı” Harekat Şubesi Müdürü ve bir süre sonra da Kurmay Başkanı olarak görevlendirildi. Savaşın son aşamasında Edirne’nin geri alınması ve savaşın daha az kayıpla sona erdirilmesinde etkili oldu.
Anı türüyle ilgili bilgiler toplayınız.
Cevap : Anı (Hatıra) : Yazarın tanık olduğu veya bizzat başından geçen bir olayı belli bir zaman geçtikten sonra kaleme alması ile oluşan yazılı anlatım türüne anı denir. Hatıralar genellikle gerçek olaylar üzerine inşa edilmekle birlikte samimilik, içtenlik hatıralarda aranan başlıca niteliklerdir.
Atatürk, Millî Mücadele yıllarında neler yapmış? Araştırınız.
Cevap : M.Kemal ATATÜRK; 1919 yılının 19 Mayıs’ında Samsun’a çıkışı bir milletin uyanmasını sağlamıştır. Amasya Genelgesi Milli Mücadele ruhunu oluşturmuştur. Erzurum ve Sivas’a giderek Türk Milleti’nin emperyalist güçlere karşı bağımsızlık ve bütünlüğünü koruduğu Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştır