7.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Ünite Bilim, Teknoloji ve Toplum Sayfa 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133 Kil Tabletlerden Akıllı Tabletlere Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.
7. Sınıf Meb Sosyal Bilgiler Sayfa 126 Cevabı
Günümüzde bilgiyi depolama araçlarını düşünerek gelecekte ne tür araçlar kullanabileceğimiz konusunda tahminlerde bulununuz.
Cevap: Teknolojinin gelişmesi, bilgiyi depolamak için farklı araçların üretilmesini sağlamıştır. Günümüzde bilgiyi depolama araçları olarak flash diskleri, Harici harddiskleri, Disketleri, CD ve DVD’leri kullanıyoruz.
Gelecek ise tahminlerime göre şimdiki araçlara göre çok daha küçük olacak mikro depolama araçları üretilecektir. Bu şekilde birçok depolama aracının yaptığı işi sadece küçücük bir alet yapacaktır.
Yazının icadı insanların hayatında ne gibi değişiklikler meydana getirmiş olabilir? Düşüncelerinizi yazınız.
Cevap: İnsanlar yazıdan önce sadece sözle ve şekiller ile her şeyi anlatıyordu. Ama hiçbir şey kayıtlı ve kalıcı hale gelmiyordu. Mesela keşfedilen bir şey bir zaman sonra unutuluyordu. Ama yazı icat edilince insanların hayatına büyük katkısı oldu. İnsanlar daha rahat ifade etmeye ve öğrenmeye başladı. Yazının kullanımı geliştikçe daha önemli icatlara ve fırsatlara ulaşıldı.
Bilim, fen ve sanatın gelişmesi için yazı en önemli icat oldu. Bu nedenle Sümerliler yazıyı bulduklarında en büyük devletlerden birisi haline geldi. Sümerler’den bugüne kadar yazı her dilde kullanılmış ve değişmiştir. Yazıyı yaygın şekilde kullanmaya başlayan insanlar sonrasında sonraları milletler tarihlerini öğrenme şansını buldular. İnsanlar yaşadıklarını, hissettiklerini ve öğrendiklerini yazdıkça geleceğe ulaştırabildiler. En önemli konu olarak yazı kitapları getirmiş ve kitaplar da öğrenmeyi arttırmıştır.
İnsanlar yazıyı kullandıkça ülkelerinden çıkmaya ve daha fazla insana ulaşmaya başlamıştır. İletişim daha kolay olmuş ve gelişim daha hızlı hale gelmiştir.
Bu gelişim siyasi, sosyal, ekonomik ve sağlık alanında yapılacak yeniliklere zemin oluşturduğu gibi o dönemlerde yaşanan olaylar hakkında da daha fazla bilgiye ulaşmamız hep yazının icadıyla birlikte gerçekleşmiştir.
Sümerler tarafından gerçekleştirilen yazının icadı tarihin başlangıcı olarak kabul edilir. Sizce bunun sebepleri neler olabilir? Yazınız.
Cevap: Yazının bulunması tarihçiler tarafından tarihin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Bunun nedeni ise yazının icat edilmesinden sonraki yıllardaki bilgilere ulaşma daha kolay ve daha hızlı olmuştur. Çünkü yazının bulunması ile bilgiler kayıt altına alınmıştır. Yani geçmiş hakkında insanlar daha fazla bilgiler öğrenmeye başlamıştır
7. Sınıf Meb Sosyal Bilgiler Sayfa 130 Cevabı
Bilgiyi kaydetmek ve gelecek kuşaklara aktarmak için kullanılan yöntem ve araçlar aşağıda verilmiştir. Bu araçların sağladığı kolaylıkları ve kullanımında karşılaşılan sorunları aşağıdaki boşluklara yazınız.
Kil tabletler
- Sağladığı Faydalar: Bilgi kalıcı hâle geldi.
- Kullanımında Karşılaşılan Zorluklar: Taşınması ve saklanması zordur.
Papirüs
- Sağladığı Faydalar: Resim yapmak için de kullanıldığı için insanlar duygularını daha iyi bir şekilde ifade etmiştir.
- Kullanımında Karşılaşılan Zorluklar: Çabuk kırılması
Parşömen
- Sağladığı Faydalar: Uzun ömürlü olduğu için bilgi güvenli bir şekilde saklanıyordu.
- Kullanımında Karşılaşılan Zorluklar: Pahalı olması açısından teminindeki zorluk.
Kâğıt
- Sağladığı Faydalar: Bilgi çok hızlı bir şekilde yayıldı.
- Kullanımında Karşılaşılan Zorluklar: Saklanmasının ve dayanırlılığının az olması.
7. Sınıf Meb Sosyal Bilgiler Sayfa 131 Cevabı
Bütün bilgilerin sadece dijital ortamda saklanmasını doğru buluyor musunuz? Tartışınız.
Cevap: Bütün bilgilerin sadece dijital ortamda saklanmasını doğru bulmuyorum. Çünkü, dijital ortamda bulunan bilgiler kötü niyetli insanlar tarafından yok edilebilir. Bu nedenle bilgilerin, hem dijital ortamda hem de yazılı kaynaklarda saklanması gerektiğini düşünüyorum.
7. Sınıf Meb Sosyal Bilgiler Sayfa 132 Cevabı
Bilimsel araştırma yapan Ahmet Bey uzun süren çalışmasını tamamlayıp yayına hazırladığı sırada bu çalışmasının yayınlandığını görmüştür. Bunun nasıl olabileceğini araştırdığında bilgisayarına yüklenen casus programlar nedeniyle bilimsel çalışmalarının başkalarının eline geçtiğini anlamıştır. (Kitap için yazarlar tarafından hazırlanmıştır.)
Siz ya da çevrenizden birisi bilgi güvenliği konusunda herhangi bir problem yaşadı mı? Bu konuda herhangi bir habere rastladınız mı? Kısaca yazınız.
Cevap: Bir gün okuldan gelmiştim. Bilgisayarımı açtığımda ne facebook hesabıma ne de gmail hesabıma giremiyordum. Mail hesabıma telefon numaramı eklediğim için şifremi unuttum kısmından yeni şifre isteyerek cep telefonuma gelen mesaj sayesinde gmail hesabıma girebildim. Bir de ne göreyim facebook hesabıma ve gmail hesabıma birileri girmiş. Facebook şifrelerimi vs değiştirmiş hesabımdan benim adıma paylaşımlar yapmış. Mühendis bir abime oalyı anlattım ve bilgisayarımı inceledi. İncelemeler sonunda bilgisayarımdan keylogger çıktı. İndirdiğim programlardan biri virüs içeriyormuş ve ben bunun farkına varamadım. Böylece tüm klayyeden girdiğim şifreler bu virus ile hacker lara gidiyormuş.
Dijital ortamda sakladığımız kişisel bilgilerimizin güvenliği konusunda yaşanan sıkıntının sebepleri neler olabilir? Yazınız.
Cevap: Gelişen teknoloji ve yaygınlaşan internet kullanımı nedeniyle dijital ortamda saklanılan bilgilerin güvenliği de farklı sorunların yaşanmasına neden olmuştur. Dijital ortamda sakladığımız kişisel bilgilerimizin güvenliği konusunda yaşanan sorunların sebepleri arasında bilgilerin üçüncü kişilerle paylaşılması söz konusu olmaktadır.
Bilgi güvenliği açısından yapmamız gerekenler nelerdir? Yazınız.
Cevap: Kişisel bilgilerimizi paylaşırken dikkatli olmalıyız, şifrelerimiz herkesin kolayca tahmin edeceği şifreler olmamalı, güvenli olmayan siteleri ziyaret etmemeliyiz.
7. Sınıf Meb Sosyal Bilgiler Sayfa 133 Cevabı
Aşağıda verilmiş olan diyagramı örneklerde olduğu gibi doldurunuz.
- Kullanım alanları: Anlaşamalar ve yazışmalar, haberleşme, eğitim, bilim, tıp, teknoloji.
- Çeşitleri: Sümer çivi yazısı, Hiyeroglif, Fenike yazısı.
- Katkıda bulunan toplumlar: Sümerler, Mısırlılar, Yunanlılar.
- Depolama ve aktarma araçları: Kil tabletler, Papirüs, Parşömen, Kağıt.