Avrupa’nın Bilimsel Çalışmalarda, Müslüman Bilim İnsanlarını Örnek Alması
Avrupa’nın Bilimsel Çalışmalarda, Müslüman Bilim İnsanlarını Örnek Almasını Nasıl Değerlendiriyorsunuz Bu Konuda Sizlere Kısa Bilgiler Vereceğiz.
Çünkü Müslüman bilim insanları Avrupalılardan daha ileri seviyedeydiler. Müslümanlar bilimde daha ileri oldukları için Avrupalılar Müslüman bilim insanlarını örnek aldılar. Müslüman bilim insanlarının yazdıkları kitapları çevirerek kendi bilimsel araştırmaları için kullandılar.
Örneğin İbni Sina’nın tıp ile ilgili kitapları Avrupa’da 600 yıl boyunca okutulmuş, bilgileri kullanılmıştır. Avrupa bilim dünyası Müslüman bilim dünyasının çalışmaları sayesinde daha ileri gitmiştir.
- Avrupa’nın kendileri keşfetmiş gibi gösterdiği bir çok çalışma, aslında ilk önce Müslüman bilim insanları tarafından bulunmuş ve temelleri atılmıştır.
- Birçok İslam bilgininin yaptığı çalışmalar Avrupa’da ders olarak verilmiş, bu çalışmalar kullanılarak tüm dünyaya yayılmıştır.
- Avrupa’lı devletler, Doğu’nun icatlarını, keşiflerini kullanarak çalışmalar yapıp yükselmiş, birçok bilim dalının gelişmesine neden olmuştur.
- Bilim, yapılmış deneyler, bulunmuş icatların kullanılarak çalışmaların devam edilmesi sayesinde yükselir ve gelişir.
- İslam dünyasının icatlarını ve buluşlarını Avrupa’lı devletlerin kullanması ve tüm dünyaya fayda sağlanan icatların yapılması doğru bir davranıştır.
Örneğin Doğu’nun bilim insanı, ilk tıp doktoru İbn-i Sina, Batı’da büyük ölçüde örnek alınmış, “Avicenna” ismi ile bilinmiştir.
İslam dünyası bilginleri ve bilim insanlarının buluşlarından örnek verelim;
- Harezmi : Cebir
- Ömer Hayyam : Cebir, Astronomi, Fizik.
- Fergani : Astronomi
- Battani : Astronomi ve matematik
- Biruni : Tıp, Astronomi, Cebir, Matematik, Fizik
- Nasiruddin Tusi : Felsefe, Matematik, Astronomi
Konuya Git