7. Sınıf Fen Bilimleri Yıldırım Yayınları Ders Kitabı Sayfa 28 Cevapları


Yıldız Nedir, Yıldızlar Nasıl Oluşmuştur

Yıldız Nedir, Yıldızlar Nasıl Oluşmuştur Bu Konuda Sizlere Kısa Bilgiler Vereceğiz.

Yıldızlar genellikle küresel bir şekle sahip cisimlerdir. Kendiliğinden ısı ve ışık yayan gök cisimleri olarak da bilinirler. Uzayda farklı boyutlarda, sıcaklık ve kütleler halinde yer alabilmektedir. Bu durum yıldızın oluşumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Uzayda bulutsu ismiyle bilinen yıldızlar yüksek sıcaklığa sahip gaz ve toz bulutun bir araya gelerek inanılmaz derecede sıkışmasıyla meydana gelmektedir. Oldukça yüksek sıcak gaz kütlelerine sahip olan yıldızların, dünyadan çok daha büyük kütleleri bulunmaktadır. Her ne kadar canlı varlık olmasalar bile tıpkı canlılar gibi doğup belli bir oranda büyürler ve nihayetinde ölüler. Farklı renkler üzerinden değişkenlik göstererek ölüm sürecine giren yıldızlar, yüksek oranda bir patlama seviyesiyle parçaları uzayda dağılır.

Doğumundan itibaren yıldızlar büyürken farklı renkler alırlar. Ayrıca aldığı bu renkler güneşin sıcaklığı hakkında bilgi verir. En yüksek sıcaklığa ulaşmış yıldızlar beyaz ve mavidir. Orta sıcaklıktaki ‘güneş’ gibi yıldızlar ise sarıdır. Soğuk yıldızlar ise kırmızı olarak bilinir.

Yıldızlar kısaca yüksek orandaki gaz ve toz bulutlarının bir araya gelmesiyle sıkışması sonucu oluşur. Bu oluşum oldukça uzun bir zaman içerisinde gerçekleşir. Ki bu zamanı milyarlarca yıl olarak nitelemek mümkün. Zaman içerisinde ise güneş sisteminde olduğu gibi yıldızlar çevresindeki gezegenlere hayat vermeye başlar. Bu hayat çevreye yaydıkları yüksek orandaki ışınlar ile gerçekleşir.

Yıldızlar, uzaydaki sıcak gaz ve toz yığınlarının (bulutsuların) bir araya gelip sıkışmasıyla meydana gelir. Yıldızlar büyüklük, kütle ve sıcaklık bakımından birbirinden farklıdır. Çevresine ısı ve ışık yayan yıldızların her biri farklı renge sahiptir. Yıldızların renkleri onların sıcaklıkları hakkında bilgi verir. Örneğin sıcaklığı yüksek olan yıldızlar mavi ve beyaz, orta sıcaklıktaki yıldızlar sarı, sıcaklığı düşük yıldızlar ise kırmızıdır.

Bazı yıldızların gruplar hâlinde bulunduğunu ve birbirine göre konumunu değiştirmediğini fark ettiniz mi? İnsanlar, yıldız gruplarının her birini değişik varlıklara benzetmişlerdir. Bunlara insan, hayvan ve nesne adı vermişlerse de gerçekte pek azı benzetildiği şeyi andırır. Gökyüzüne Dünya’dan bakıldığında gözlemlenen şekillerinden dolayı bir arada bulunan yıldız gruplarına takımyıldız adı verilir.



Yorum yapın