7. Sınıf Yıldırım Fen Bilimleri Sayfa 127 Cevapları
Amaç : Karışımları ayırmak için uygun yöntemi seçmek
İzlenen Yol
1. Arkadaşlarınızla 4-5 kişilik çalışma grupları oluşturunuz. Aranızda iş bölümü yapınız. İş bölümü yaparken görevleri eşit dağıtmaya ve adil olmaya dikkat ediniz.
2. Beherglaslardan birine kum ve odun talaşı diğerine tuz ve su ekleyerek karışımı oluşturunuz.
3. Yandaki fotoğrafta gördüğünüz gibi düzeneği kurunuz. Bunun için üçayağa destek çubuğunu takınız. Sacayağı üzerine tel kafesi koyunuz. Cam balonun ağzına iki delikli lastik tıpayı takınız. Cam balonu bünzen kıskacıyla destek çubuğuna tutturup fotoğraftaki gibi sacayak üzerine yerleştiriniz. Deney tüpünün ağzına tek delikli lastik tıpayı takınız. Cam boruyu lastik tıpaya takınız. Beherglasa bir miktar su koyarak deney tüpünü içine koyunuz. İkinci cam boruyu cam balonun ağzındaki lastik tıpaya takıp lastik boruyu deney tüpü ve cam balona takılan cam borulara geçirerek birleştiriniz.
4. Cam balona 100 mL su, 50 mL etil alkol koyunuz. Oluşturduğunuz karışımların görünümlerini inceleyiniz.
5. Karışımlardaki maddeleri birbirinden ayırmak için hangi yöntemleri uygulayabileceğinizi tahmin ediniz. Tahminlerinizi aşağıdaki çizelgede tahminim bölümüne yazınız. İspirto ocağını yakarak cam balondaki karışımı ısıtmaya başlayınız. Sıvı kaynamaya başladığında deney tüpünde neler olduğunu gözlemleyiniz.
6. Kum-odun talaşı, tuz-su, su-etil alkol karışımlarını ayırmak için karar verdiğiniz yöntemleri uygulayınız. Daha sonra aşağıdaki çizelgeyi doldurunuz.
7. Kum-odun talaşı karışımını su içine dökerek hangi maddenin su üzerinde hangi maddenin suya battığını tespit ediniz. Su üzerinde kalan maddeyi kaşıkla alınız. Kalan maddeden suyu süzerek iki maddeyi ayırınız.
8. Tuzlu-su karışımından suyu kaynatarak buharlaştırınız. Geride hangi maddenin kaldığını tespit ediniz.
Sonuç
1. Odun talaşı ve kumu ayırmak için uyguladığınız yöntem nedir?
Cevap : Bu yöntem su karışımı yoğunluk farkı ile ayırma yöntemidir.
2. Su ve tuz karışımını ayırmak için uyguladığınız yönteme ne ad verirsiniz?
Cevap : Su tuz ve su şeker karışımları için en uygun ayırma yöntemi basit damıtma yöntemidir. Damıtma ya da distilasyon dediğimiz yöntem kaynama noktası farkından yararlanılarak gerçekleştirilen bir ayırma yöntemidir.
3. Su ve etil alkol karışımını ayırmak için uyguladığınız yöntem nedir?
Cevap : Gaz hale geçmiş olan etil alkol buzdan geçirilir ve böylece yoğuşturulmuş olur. Ardından sıvı faza tekrar dönmüş olan etil alkol ayrı bir kap içerisinde biriktirilir. Bu sayede sıvı- sıvı su ve etil alkol karışımı damıtma yöntemi yardımı ile birbirinden ayrılmış olur.
4. Karışımdaki maddeleri ayırmak için maddelerin hangi özelliğinden yararlandınız?
Cevap : Maddenin ayırt edici özelliklerden bazıları erime noktası, kaynama noktası ve donma noktasıdır. Ayrıca maddelerin yoğunlukları da ayırt edici özellikleri arasında yer almaktadır. Maddelerin çözebilme ve çözünebilme özelliklerinden faydalandık.
5. Görev paylaşımının adil olması ve adaletli davranılması ne gibi kolaylıklar sağlamıştır?
Cevap : Herkesin konuyu çok iyi bir şekilde yaparak yaşayarak öğrenmesini sağlamıştır.