İçindekiler
Bayram Yeri Metni Cevapları (6. Sınıf)
Bayram Yeri Metni Cevapları
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 100 Cevabı
DÜŞÜNELİM-TARTIŞALIM
1. Bayram fotoğraflarının olduğu bir sınıf panosu hazırlayınız.
Bayram fotoğraflarını internetten kendiniz bulabilirsiniz.
2. Bayram kutlamalarında neler yapıyorsunuz? Anlatınız.
Cevap : Sabah erkenden kalkıp, yeni aldığımız bayram kıyafetlerimi giyiyorum. Akrabalarımızla birlikte büyük bir bayram kahvaltısı yapıyoruz. Komşularımıza gidip, bayramlaşıyoruz ve bayram şekeri alıyoruz. Akşam ailece yemek yemeye yiyoruz.
3. Eski bayramlar ile şimdiki bayramların kutlanışı arasında fark var mı? Açıklayınız.
Cevap : Eskiden bayramlarda tüm mahalle çocukları sokakta toplanıp oyun oynardık, şimdi herkes evde kalıyor. Eskiden bayram kartı gönderirdik, şimdi ise bayram mesajları atıyoruz. Babannem eski bayramlarda evde şekerlemeler ve tatlılar yapardı, şimdi hazır tatlılar alınıyor. Eskiden bayramda televizyonda özel programlar olurdu, şimdi herkes kendi telefonunda video izliyor.
1. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 105 Cevabı
Aşağıda bazı harfleri eksik verilen kelimeleri, metinden bularak anlamlarını öğreniniz ve aşağıda verilen boşluklara yazınız.
- Bayram yeri: Bayramın kutlandığı alana verilen isim.
- Keten helva: Bayram yerinde satılan bir tür helva.
- Kızılcık şerbeti: Bayram yerinde satılan bir içecek türü.
- Demir hindi: Metinde tam olarak açıklanmamış, ancak büyük olasılıkla bayram yerinde satılan veya gösterilen bir nesne veya şey.
- Karagöz: Geleneksel Türk gölge oyunu karakteri.
- Payton: Metinde tam olarak belirtilmemiş, ancak genellikle bir tür eğlence veya taşıma aracını ifade eden bir terim olabilir.
2. ETKİNLİK
Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
Yazar, ninesinin çocuk gibi olmasına ninesinin hangi davranışlarını kanıt gösteriyor?
Cevap : Bir kumaş parçası için kızıyla atışıp “O benim.” diyerek vermemesi. Oğluyla sofrada atışıp “Orada ben oturacağım.” demesi. İsteği yerine getirilmediği zamanlarda köşesine çekilip, yüzünü asıp küsmesi gibi davranışlarını kanıt gösteriyor.
Yazarın ninesinin, bayram yerinde aradığı yiyecek ve içecekler nelerdir?
Cevap : Kıyma kebap, yayla sakızı, keten helva, kırık leblebi, kızılcık şerbeti, demirhindi şerbeti, Bayram Paşa Çeşmesi’nin buz gibi suyu, marul.
Yazarın ninesinin aradığı bayram yerinin bugünkü hâli nasıldır?
Cevap : Bugün bayram yeri, koca koca apartmanların arasında kalmış küçücük bir arsadır. Bu küçücük arsada küçücük bir dönme dolap ve küçücük bir atlıkarınca vardır.
Yazar, ninesini kırmadan onun isteklerini yerine getirmeye çabalıyor. Bu davranışı nasıl değerlendiriyorsunuz? Aile büyükleri ile ilişkilerinizde siz nasıl davranıyorsunuz?
Cevap : Bu davranışın çok güzel bir davranış olduğunu düşünüyorum. Ben de aile büyüklerimin isteklerini elimden geldiği kadar yerine getirmeye çalışıyorum. Onlar bizim için her türlü fedakârlıkta bulundukları için bizim de onların dediklerini yapmamız gerektiğini düşünüyorum.
Günümüzdeki bayram yeri, nineyi hayal kırıklığına uğratmıştır. Nine aradığı hiçbir şeyi bayram yerinde bulamamıştır. Ninenin aradığı şeylerden hangilerini biliyorsunuz?
Cevap : Ninenin aradığı şeylerden keten helva, kızılcık şerbeti ve marulu biliyorum.
Günümüzde bayram yeri hâlâ kuruluyor olsaydı nasıl olurdu? İçinde neler bulunurdu?
Cevap : Günümüzde bayram yeri hâlâ kuruluyor olsaydı günümüz çocuklarına uygun teknolojik şeyler olurdu. Mesela üç boyutlu sinema, play station oyun alanı, go kart, gondol, kamikaze gibi şeyler olurdu.
3. ETKİNLİK
Öykünün sonunda nine neden “Vah vah çocuklar! Siz de bir şey mi gördünüz?” diye söylüyor? Metindeki nineye göre sizin göremedikleriniz nelerdir? Şimdiki bayramların olumlu ve olumsuz yanları nelerdir?
Yani nine burada asıl görülecek şeyler bizim zamanımızdaymış, şu an sizin gördükleriniz bizim zamanımızdakilerin yerini tutmaz, demek istiyor. Nineye göre bizim göremediklerimiz eskiden bayram yerinde olup da şu an olmayan şeylerdir. Mesela yayla sakızı, ulu ulu ağaçlar, ağaçların altında kıyma kebap satanlar, koca alan, çayır, keten helvacılar, kırık leblebi, kızılcık şerbeti, demirhindi şerbeti, Bayram Paşa Çeşmesi’nin buz gibi suyu, Karagöz çadırı, Çadır şanosu, payton gibi şeyler.
Şimdiki bayramlarda uzakta bulunduğumuz sevdiklerimizle görüntülü konuşabilmemiz, gelişmiş ulaşım araçlarıyla yanlarına gidebilmemiz olumlu yönlerdir. Ama günümüzde insanlar, bayramları bir araya gelmek, birlik beraberlik duygumuzu geliştirme fırsatından çok bir tatil olarak görüyorlar. Uzaktaki büyüklerinin yanına gitmeyip tatile gidiyorlar. Bu da günümüzdeki bayramların olumsuz yanlarındandır.
4. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 106 Cevabı
Aşağıdaki farklı düşünceye yönlendiren ifadeleri, cümlelerin anlamlarına göre uygun olan boşluklara yerleştiriniz. Bu kelimelerin cümlenin anlamına olan etkisini açıklayınız.
fakat-ama-ancak-başka bir deyişle-özellikle-rağmen-oysaki-son olarak-ilk olarak
Apartmanların arkasına geçtik ama/fakat/ancak bayram yerini bulamadık.
Keten helva yoktu ama/fakat tost, sosis vardı.
Ninem ilk olarak çeşmeyi sordu.
Özellikle şimdiki çocuklar için ninem üzüldü.
O Ninemin sakızcıyı sorduğu adam yüzümüze baktı ama/fakat/ancak ninemin söylediklerini anlamadı.
5. ETKİNLİK
Aşağıdaki bölümleri “Bayram Yeri” adlı metne göre doldurunuz.
Konu : Bir ninenin bayram yerine gidip aradıklarını bulamayıp hayal kırıklığına uğraması.
Ana Düşünce : Bayramlar, günümüzde eski tadıyla geçmemektedir.
Kişiler : Yazar, nine, yazar ve ninenin soru sorduğu kişiler.
Yer : Bayram yeri
Olay : Bir ninenin bayram yerine gitmek istemesi, torununun onu bayram yerine götürmesi, bayram yerinin çok değişmesi ve ninenin aradığı hiçbir şeyi bulamayıp hayal kırıklığına uğraması.
Zaman : Bir bayram günü
Anlatıcı : 3.kişili anlatım
Okuduğum metnin türü hikâye dir.
6. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 107 Cevabı
Vefalı olmak ne demektir? Bayramlarda büyüklerinizi ziyaret etmek niçin önemlidir? Kendinizi, özellikle yaşlanmış olan büyüklerinizin yerine koyarak düşüncelerinizi paylaşınız.
Cevap : Vefalı olmak, bir kişiye karşı sevgiyi sürdürmek ve dostluk bağlılığı demektir. Büyüklerimiz bizden onlara karşı vefalı olmamızı, hâllerini hatırlarını sormamızı isterler. Çünkü biz küçükken onlar bize bakmış, bizi yalnız bırakmamışlardır. Bizim her türlü zorluğumuzda, sıkıntımızda, hastalığımızda yanımızda olmuşlardır ve aynı şeyi bizden beklemeleri de onların en büyük hakkıdır. Ben yaşlandığımda kimse tarafından aranıp sorulmasam çok üzülür, kendimi çok yalnız ve değersiz hissederdim. Onun için de büyüklerimi asla yalnız bırakmak istemem.
7. ETKİNLİK
Aşağıdaki çocukların tutmuş oldukları levhalarda sıfatlar vardır. Bu sıfatları şekerlerin üzerindeki isimlerle tamlama oluşturacak şekilde bir araya getiriniz.
Cevap : Bayramlarda etrafımızda neşeli çocuklar ve daima gülen yüzler vardır. Büyüklerimizle büyük bir masa etrafında yediğimiz lezzetli yemekler, cevizli baklavalar ballı şekerler bayramın olmazsa olmazlarıdır. Bayramlarda yaptığımız ziyaretler sevincimizi ikiye katlar. Öncelikle büyüklerimizi ziyaret etmeli ve onların gönüllerini hoş etmeliyiz. Çünkü büyüklerimizin üzerimizde hakları çoktur. Unutmamalıyız ki bizler de büyüyecek ve bir gün onların yaşında olacağız. Bu ziyaretler aydınlık günlerimizin, gelişmiş ve çağdaş toplumun en önemli erdemlerindendir pamuk ninelerimiz duyarlı torunlarını bekliyorlardı belki de…
Oluşturduğunuz sıfat tamlamalarını eksik bırakılmış metindeki uygun yerlere yerleştiriniz. Şifreyi, harf ve rakam eşleşmesine bakarak yazınız.
- Cevap : VEFALI OLUN
8. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 108 Cevabı
Kendimizi karşımızdakinin yerine koyarak onun duygularını, düşüncelerini, değer yargılarını daha iyi hissedebiliriz. Bu düşünceden hareketle aşağıdaki cümleleri kendi ifadelerinizle tamamlayınız.
1. Ben “Bayram Yeri” metnindeki torun olsaydım aynı onun gibi davranır, ninemin bu güzel bayram gününde isteğini kırmaz yerine getirir, onun böyle bir günde mutlu olması için elimden gelen her şeyi yapardım.
2. Ben “Bayram Yeri” metnindeki nine olsaydım eski günlerde gidip, görüp, çok güzel zamanlar geçirdiğim bayram yerinin değişimi ve orada aradıklarımı bulamayışımdan dolayı çok üzülür ve hayal kırıklığına uğrardım.
9. ETKİNLİK
Aşağıda verilen cümle türlerine uygun birer örnek cümle yazınız.
Karşılaştırma Cümlesi : Türkçe dersini matematikten çok severim.
Örnekleme Cümlesi : Ege Bölgesi’ndeki bazı illerin denize kıyısı vardır mesela İzmir bunlardan biridir.
Koşul cümlesi : Yağmur yağarsa yarınki piknik iptal olur.
Benzetme cümlesi : Gökyüzündeki bulutlar pamuk gibiydi.
Duygu belirten cümle : İspanya’ya gideceğim için çok mutluyum.
Sebep-sonuç cümlesi : Sorular zor olduğundan öğrenciler sınavda zorlandı.
Amaç-sonuç cümlesi : Dedem maaşını çekmek için bankaya gitti.
Abartma cümlesi : Ablam sınavı kazanınca dünyalar bizim oldu.
10. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 109 Cevabı
Aşağıda serim bölümü verilen metni sıra arkadaşınızla birlikte tamamlayınız. Metne, uygun bir başlık yazınız. Metni oluştururken cümleler arasında uygun geçiş ve bağlantı ifadelerini (ama, fakat, lâkin, bununla birlikte, buna rağmen vb.) kullanınız. Bu ifadelerin anlama yaptığı katkıyı konuşunuz.
Bu sabah her zamankinden erken uyandım. Bunda gök gürültüsünün ve şiddetli yağmurun camıma sertçe vururken çıkardığı sesin de etkisi var. Oysa daha geçen hafta, arkadaşlarımla bugün buluşmak için sözleşmiştik. Yağmur hafiflerse belki planımızı gerçekleştirebiliriz. Ama gün boyunca böyle yağarsa buluşmamız zor. Saat biraz geçsin de arkadaşlarımı arayayım. Yağmur dinmezse onları bize davet ederim, dinerse de planımıza uygun hareket eder ve buluşuruz. Fakat saatler ilerlemesine rağmen yağmur hafiflemedi. Bununla birlikte sert esen bir rüzgâr da çıktı. Ama ben her şeye rağmen arkadaşlarımla buluşmak istiyordum. En sevdiğim arkadaşım Yavuz’u aradım lakin telefonu açmadı. Bari Efe’yi arayayım diye düşündüm. Tam biz Efe’yle konuşurken bir anda güneşin çıktığını fark ettim ve çok sevindim. Yağmur kesilmişti, arkadaşlarımla anlaştığımız saatte basketbol sahasında buluşup güneş batana kadar çok güzel zaman geçirdik.
SONRAKİ METNE HAZIRLIK
Ülkemizin farklı yöreleri ile ilgili resimler bulup getiriniz. Türklerin Anadolu’ya nereden ve nasıl geldiklerini araştırınız.
Cevap : Türkler Anadolu’ya Orta Asya’dan Moğol istilası sonucunda sürekli batıya doğru göç ederek gelmişlerdir.