Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde Yasama, Yürütme Ve Yargı Güçleri Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır
Sıra Sizde
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde yasama, yürütme ve yargı güçleri arasında nasıl bir ilişki vardır? Öğrendiklerinizden yararlanarak düşüncelerinizi defterinize yazınız. Yazdıklarınızı sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap : Kuvvetler ayrılığı veya güçler ayrılığı, devlet organları olan yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrılmış oldukları bir devlet yönetim modelidir. Devletin her biri birbirinden ayrı ve bağımsız güçlerdeki kol ve sorumluluk alanlarına ayrıldığı ve böylece her bir güç ve kolun bir diğeri ile güç ve sorumluluk alanları bakımından bir çatışma yaşamadıkları bu model ülkemizde de uygulanmaktadır.
Yasama: Kanun yapmak anlamına gelmektedir.
Yürütme: Belirlenen kanunlar çerçevesinde ülkenin yönetilmesi anlamına gelmektedir.
Yargı: Devlet veya egemenlik adına hukuku yorumlayan ve ona başvuran mahkemeler düzenine yargı denir.
Yasama, yürütme ve yargı güçleri arasında kuvvetler ayrılığı vardır ve bu olmak zorundadır. Mevcut anayasamızın Mevcut 7, 8 ve 9’uncu maddeleri gereği olarak kuvvetler ayrılığı kesin çizgilerle ayrılmıştır. Bunun sebebi olarak ise haksızlıkların, denetimin ve halkların haklarını güvence altına alınması için kuvvetler ayrılığı olması gerektiğini gösterebiliriz.
Bu kuvvetler ayrılığı sayesinde devletin güçleri de üç ana kola ayrılır. Bu sayede devletin işlevinin güçlü ve dengeli bir şekilde çalışması sağlanmaktadır.
Mahkemeler bağımsız olmakla birlikte yasama ve yürütme organlarının mahkemenin alacağı her karara saygı göstermesi ve uyma zorunluluğu gereklidir.