6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 172 Cevapları Anadol Yayıncılık
Düşünelim Tartışalım
Kaynakların ülkemiz ekonomisindeki yeri ve önemi nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla tartışınız.
Kaynaklar bir ülke için vazgeçilmezdir. Çünkü bir ülke için en önemli şey verimli kullanılacak kaynaklarıdır. Mesela gerekse doğal gerekse de beşeri her türlü kaynak ülke hizmetinde doğru kullanılırsa ülke kalkınır. Diyelim ki üretim için kaynaklarımıza yönelmemiz gerekiyor, ama başaramıyoruz o zaman dışarıdan almak zorunda kalırız. Turizm gibi kaynaklarımızı da yine doğru kullanma zorundayız.
Sıra Sizde
Ülkemizdeki ekonomik faaliyetlere aşağıda örnekler verilmiştir. Örnekleri inceleyerek bu ekonomik faaliyetlerin hangi kaynak ya da kaynaklar kullanılarak yapıldığını noktalı yerlere yazınız.
1. Çiftçi Ahmet Amca, 10 dönümlük tarlasına şeker pancarı eker. Ürünlerini barajda biriken su ile sulayarak büyütür. Hasat zamanı geldiğinde köyden 5 kişiyi ücretini ödeyerek çalıştırır ve ürünlerini onlara toplatır. Ürünleri, şeker pancarı toplama alanına traktörle götürerek teslim eder.
Cevap: Çiftçi Ahmet Amca kaynak olarak önce toprağı sonra da iş gücünü kullanmıştır.
2. Gamze Hanım, kâğıt fabrikası sahibidir. Fabrikasında 50 kişi çalışmaktadır. Ürettiği kâğıdı müşterilerine satarak para kazanmaktadır. Geri dönüşümün ülke ekonomisine faydasını bilen ve bilinçli bir vatandaş olan Gamze Hanım, aynı zamanda fabrikanın yanında kurduğu tesis ile atık kâğıtların geri dönüşümünü de sağlamaktadır.
Cevap: Ormanlarımızdan toplanan ağaçlardan yapılacak olan kağıtlar, bilinçli insanlarımızdan Gamze Hanım’ın emekleriyle sanayii üretimine dönüşecek ve kaynaklarımız doğru şekilde kullanılmış olacaktır.
3. Yaşadığı köyde büyükbaş hayvancılıkla uğraşan İsmail Bey, bir besi çiftliği kurmuştur. Çiftliğinde 70 tane büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Hayvanların yiyecek ihtiyacını tarlasına ektiği mısırı, silaj hâline getirerek karşılamaktadır. Hayvanların sütünü hızlı bir şekilde sağmak için süt sağma makineleri kullanmaktadır. Hayvanlardan elde ettiği sütü, anlaştığı süt firmasına satarak geçimini sağlamaktadır.
Cevap: Topraktan yararlanan İsmail Bey bir çiftlik kurmuş, burada tarımsal ürünlerle hayvanlarını beslemiş ve sonrasında diğer sanayilerde kullanılacak hayvansal ürünler üretmiştir. İnsan kaynağının da kullanıldığını görürüz.
4. Işıl Hanım, inşaat mühendisidir. Konut inşa ederek ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Bina yapmak için çimento, kum, kapı, parke, elektrik kabloları, demir gibi ürünleri fabrikalardan satın almaktadır.
Cevap: Madenlerden çimento, topraktan da kum vs. olarak faydalanılan bu sektör, aynı zamanda insan ve emek gücü kaynağının da kullanıldığı bir örnektir.