5. sınıf sosyal bilgler e-kare yayınları sayfa 168 cevapları en güncel haliyle sitemizde. 5. sınıf sosyal bilgiler ders kitabı sayfa 168 cevabı e-kare yayınları görmek için aşağıdaki görsele bakabilirsiniz.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı E-Kare Yayınları Sayfa 168 Cevapları
İstiklâl Marşı’mız millî egemenlik ve bağımsızlık sembollerimizdendir. Millî Mücadele devam ederken bir yarışma düzenlenerek millî marş hazırlanmasına karar verildi. Mehmet Âkif (Ersoy), para ödülü konulduğu için bu yarışmaya katılmak istemedi. Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey’in teşvikiyle yarışmaya katılan Mehmet Âkif tarafından yazılan İstiklâl Marşı, 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisinde okunduğu gün, millî marşımız olarak kabul edildi. İstiklâl Marşı özgürlüğü, bağımsızlığı ve vatan sevgisini ifade eden dizelerle doludur. İstiklâl Marşı’mızı millî bayramlarda, törenlerde, spor karşılaşmalarında vatan ve millet sevgisiyle, hep birlikte okuruz. Milletlerarası spor karşılaşmalarında dereceye giren ülkelerin bayrakları yükseğe çekilir ve millî marşları okunur. Bu semboller, bir milletin bağımsızlığının ve ülkesindeki egemenliğinin ispatıdır. Her ülkenin millî marşına ve bayrağına saygı göstermeli, değer vermeliyiz.
Para, bir ülkenin bağımsızlık sembollerindendir. Paraların üzerinde o ülkenin birleştirici ve bütünleştirici değerlerine ait resimlere yer verilir. Böylece millî egemenliğin ve ekonomik bağımsızlığın vurgusu yapılmış olur. Biz ülkemizde, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından bastırılan paraları kullanmaktayız. Ülkemizin para birimi Türk Lirası’dır ve t simgesi ile gösterilir. Özel kâğıt ve baskı teknikleriyle üretilen kâğıt ve madenî paralarımızı yıpratmadan kullanmaya özen göstermeliyiz.
SIRA SİZDE
Mustafa Kemal Atatürk’ün İstiklâl Marşı hakkında söylediklerini okuyunuz (Görsel: 6.23, 6.24). Düşüncelerinizi belirtiniz.
“Bu marş, bizim inkılâbımızı anlatır, inkılabımızın ruhunu anlatır.
Bunu, ne unutmak ne de unutturmak lazımdır.
İstiklâl Marşında, istiklal davamızı anlatması bakımından büyük bir manası olan mısralar vardır. Benim en beğendiğim yeri de burasıdır:
‘Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, hakka tapan milletimin istiklal.’
Benim, bu milletten asla unutmamasını istediğim mısralar, işte bunlardır.
Hürriyet ve istiklal aşkı bu milletin ruhudur.
Tarihe bakın, bütün milletlerin bir esaret ve hürriyetsizlik devri geçirdikleri bir hakikattir. Dünya tarihinde, fasılasız, hürriyet ve istiklalini muhafaza ve müdafaa etmiş bir millet vardır;
Türkler, İstiklal Marşının bu pasajını oluştururlar.
Asırlar boyunca söylenmeli ve bütün yar ve ağyar anlamalıdır ki Türk’ün Mete hikâyesinde olduğu gibi, her şeyi hatta en mahrem hisleri bile tehlikeye girebilir; fakat hürriyeti asla.
Bu pasajı her vakit tekrar ettirmek, bunun için lazımdır.
Bu demektir ki efendiler,
Türkün hürriyetine dokunulamaz.”
Mustafa Kemal ATATÜRK
• Cevap: Mustafa Kemal büyük bir lider, vatanına aşık bir devlet adamıydı. Onun en önem verdiği şeylerden biri de bayrak sevgisi idi. Çünkü o da biliyordu ki bayrak bir milletin bağımsızlık sembolüydü ve saygı gösterilmesi gerekmekteydi.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER E-KARE YAYINLARI DERS KİTABI CEVAPLARI
5. SINIF DERS KİTABI CEVAPLARI İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ
10. sınıf sosyal bilgiler e-kare yayıncılık sayfa 168 cevapları en güncel haliyle sitemizde. 5. sınıf sosyal bilgiler ders kitabı cevapları sayfa 168 e-kare yayıncılık ile ilgili sorularını varsa yorumlar kısmına yazabilirsiniz.