5. sınıf sosyal bilgler e-kare yayınları sayfa 112 cevapları en güncel haliyle sitemizde. 5. sınıf sosyal bilgiler ders kitabı sayfa 112 cevabı e-kare yayınları görmek için aşağıdaki görsele bakabilirsiniz.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı E-Kare Yayınları Sayfa 112 Cevapları
“Her hastalığı yapan bir kurttur. Yazık ki elimizde onu görecek alet yoktur.” İbni Sina’nın bu sözünden ve aşağıdaki açıklamadan yola çıkarak onda, bilim insanlarına ait hangi özelliklerin olduğunu söyleyebilirsiniz? İBNİ SİNA (980-1037)
Tıp, felsefe, fizik, kimya, matematik, müzik gibi farklı alanlarda 200’ün üzerinde kitap yazmıştır. Tıp alanında yazdığı El-Kanun fi’t-Tıb (Tıbbın Kanunu) adlı eseri Avrupa üniversitelerinde 17. yüzyılın ortalarına kadar okutulmuştur. Emir Çelik, Dünyayı Değiştiren Müslüman ve Türk Bilim Adamları, s. 131-132
• Cevap: Araştırmacı, mantıklı, çalışkan ve çok iyi bir şekilde neden sonuç ilişkisi kuran bir bilim insanı olduğunu söyleyebilirim.
Prof. Dr. Aziz Sancar, 2015 yılında Kimya dalında Nobel Ödülü kazandı (Görsel: 4.16). Acaba bu başarısını nasıl gerçekleştirdi? Aşağıdaki haberi inceleyelim ve soruları cevaplandıralım.
Aziz Sancar’ın Örnek Yaşamı
Sancar, 1963’te tıp okumaya karar verir. İstanbul Tıp Fakültesi’ne kaydolur. İkinci sınıfta kimyaya olan ilgisi, bilimsel merakı ve biyokimya hocasının etkisiyle bu alanda araştırma yapma kararı alır. Genç yaşta bir hedef seçmesi onun takdir edilecek ve örnek alınacak özelliklerinden bazılarıdır.
Aziz Sancar, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir bilim insanının yanında doktora çalışmasına başlar.
Ne istediğini bilmesi ve amacına ulaşabileceği ortamı seçmesi genç Sancar’ın bugünlere gelmesinde büyük etkiye sahiptir.
Bir öğrencisi onu anlatırken şöyle diyor: “Laboratuvarda çalışırken, her yaptığımız deneyin asıl projenin hedefine hizmet edecek nitelikte olmasına özen gösterirdi. Bu özeniyle bize, bilinmeyeni bulmanın ve anlamanın ancak disiplin, sabır ve vizyon gerektiren uzun soluklu bir yaklaşımla mümkün olduğunu söylerdi.”
Yaptığı çalışmalar sonucunda hücrelerin DNA hasarının yapacağı tahribatı önlemek için geliştirdikleri kontrol mekanizmalarını keşfetti. Unvanın ne olduğuna bakmadan, muhtemelen iyi olmayan mali koşullarda çalışmaya devam etti.
Bir arkadaşı Aziz Sancar’a, “Aziz, senin deneysel araştırmaya kabiliyetin yok, sen en iyisi doktorluğa geri dön.” der. Ama o yılmaz, deneylere devam edip sonuca ulaşır ve onu bugünlere getiren yoluna devam eder. Yılmama, özgüven ve en karanlık günde bile tünelin ucundaki ışığı görebilme Sancar’ı başarıya götüren örnek alınacak karakter özelliklerinden bazılarıdır.
Yukarıdaki haberde, Prof. Dr. Aziz Sancar’ın hangi özelliklerine yer verilmiştir?
• Cevap: Çok çalışkan olması, azimli olması, olumsuzluklardan yılmaması, başarılı olmak için her yolu denemesi ve çok zeki biri olduğunu anlamaktayım.
Bu özelliklerden hangileri bilim insanlarının özellikleri arasındadır?
• Cevap: Hemen hepsi ama özellikle vazgeçmeme, kararlılık, çalışkanlık gibi özelliklerin olduğunu söyleyebiliriz.
Bilimsel düşünmenin başarı üzerindeki etkisi nasıl açıklanabilir?
• Cevap: Bilimsel düşünme insan analitik çözümleme yapma becerisi kazandırır. Bu beceri daha çok çalışma aklını daha çok kullanma ve deneye yanıla başarıya ulaşma becerisi kazandırır.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER E-KARE YAYINLARI DERS KİTABI CEVAPLARI
5. SINIF DERS KİTABI CEVAPLARI İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ
10. sınıf sosyal bilgiler e-kare yayıncılık sayfa 112 cevapları en güncel haliyle sitemizde. 5. sınıf sosyal bilgiler ders kitabı cevapları sayfa 112 e-kare yayıncılık ile ilgili sorularını varsa yorumlar kısmına yazabilirsiniz.