5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ata Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları


Kültür Kavramından Ne Anlıyorsunuz

Kültür Kavramından Ne Anlıyorsunuz, Kültür Nedir Ne Anlama Gelir Bu Konuda Sizlere Kısa Bilgiler Vereceğiz.

Bir toplumun geçmişten günümüze taşıdığı gelenek, görenek, örf ve âdetler gibi manevi değerler ile yemek, kıyafet, halk oyunları gibi maddi unsurların tamamına ” kültür ” adı verilir. Ülkemiz binlerce yıllık geçmişe uzanan zengin bir kültüre sahip Anadolu coğrafyasında kurulmuştur. Yemekler, halk oyunları, el sanatları, kıyafetler, müzik aletleri, oyunlar ve türküler bu muhteşem kültürel dokunun birer parçasıdır. Kültürel değerler, bir milleti millet yapan ve yarınlara taşıyan en önemli unsurlardan biridir.

Kültürümüzün en önemli ögelerinden biri geleneksel yemeklerimizdir. İklim ve coğrafi özellikler geleneksel yemeklerin ülkemiz genelinde farklılık göstermesine neden olmuştur. Örneğin ülkemizde balıkçılığın en çok yapıldığı Karadeniz kıyılarında yemek kültürü balık çeşitlerine dayanır. Hamsi tava ve hamsili pilav bunlardan bazılarıdır. Ilıman bir iklime sahip olan ve zeytin üretimi yapılan İzmir, Aydın ve Muğla gibi şehirlerimizde ise yemek kültürü zeytinyağlı sebze yemeklerine dayanır. Zeytinyağlı fasulye, enginar, börülce bunlardan bazılarıdır. Buğday ülkemizde en çok iç bölgelerimizde yetiştirilir. Bu yüzden Ankara, Konya, Kayseri gibi illerimizde gözleme, bazlama, yufka, mantı gibi ürünler çokça tüketilir. Hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı yerlerde ise et yemekleri ön plana çıkar. Şanlıurfa ve Mardin kebapları, büryan bunlardan bazılarıdır.

Ülkemizde farklılık gösteren başka bir kültürel öge de halk oyunlarımızdır. Trabzon, Rize, Artvin gibi şehirlerimizde oynanan “horon”, bölge insanının hareketli yaşamını yansıtır. Kemençe eşliğinde oynanan oyunda erkekler mintan, kara cepken ile zıpka adı verilen bir pantolon giyerler. Giydikleri ayakkabıya ise sapuk adı verilir. Kızlar üç etek, peştamal ve şalvar giyerler. Başlarına süslü bir tepelik takarlar. Tepeliğin üzerine ise işlemeli bir yaşmak bağlarlar.



Yorum yapın