12. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 24-25 Cevapları Ordinat Yayınları
Metni Anlama ve Çözümleme
1. Metinde geçen “popüler kültür, tüketim nesneleri” kelime gruplarının anlamını metnin bağlamından hareketle açıklayınız.
Popüler kültür : Popüler Kültür veya Pop Kültürü, 20. yüzyıldan sonra özellikle toplumsal modernleşme ile toplu kültür olarak yayılan, kavram olarak kültürel gelişmeleri ve günlük uygulamaları kapsamakta, aynı zamanda genel ve tarafsız olarak eski halk kültürü kavramı yerine geçmekte
Tüketim nesneleri : Tüketim; üretilen mal ve hizmetlerin, gereksinim ve istekleri karşılamak amacıyla insanlar tarafından kullanılmasıdır. Tüketim nesneleri ise tüketilen şeylerdir.
2. İngilizcenin Türkçe üzerindeki etkisi ne şekilde olmaktadır? Açıklayınız.
Cevap : İngilizceye odaklanan bir nesil olarak ana dilimizi koruyabiliyor muyuz tartışılır. Görünen o ki Türkiye’de bu konuya yeterince önem verilmiyor. Bir ok dir tutturduk gidiyoruz. Farkında olmadan kullandığımız o kadar çok İngilizce kelime var ki bu da Türkçenin dejenere olmasına neden oluyor.
3. Metinden hareketle dünya üzerinde değişmeyen dil var mıdır? Yorumlayınız.
Cevap : Hayır yoktur. Metinde de zaten şu kısım bu fikrimizi doğrulamaktadır: “Tüm dillerin zamanla değiştiği, bazılarının öldüğü, yeni kuramsal ve teknolojik gelişmeler sonucunda özel alan dillerinin doğduğu ve kullanıldığı artık herkes tarafından bilinmektedir.”
4. Metni oluşturan birimlerde ele alınan yardımcı düşünceleri ve metnin ana düşüncesini belirleyiniz.
Cevap : Dünyadaki tüm dillerin değiştiği, dilimizin de yabancı dillerin etkisinde kaldığı yardımcı düşünceleri vardır. Ana düşünce ise ana dilimizi korumanın önemidir.
5. Dildeki değişim ve gelişimin ana nedenleri nelerdir? Belirtiniz.
Cevap : Dilin Tarihî Süreç İçerisindeki Değişimini Etkileyen Sebepler:
Kültürün Dile Etkisi. Dil sosyal bir varlık olduğundan değişimdeki en büyük payı toplumun her türlü maddi ve manevi değeri olan kültür alacaktır.
- Coğrafyanın Dile Etkisi
- Dinin Dile Etkisi
- Teknolojinin Dile Etkisi
- Siyasal Yaşamın Dile Etkisi.
6. Okuduğunuz metnin bir makaleden alınmış olması metnin üslubunu nasıl etkilemiştir? Metinden örnekler vererek açıklayınız.
Cevap : Metnin daha nesnel ifadelerle dolu olmasını sağlamıştır. Çünkü amaç belgelerle bir durumu ispatlamaya çalışmaktır. Bu nedenle de öznel yargılar bu tür metinlerde çok kullanılmaz. Süslü sanatlı bir dilden kaçınılır. Sade herkesin net anlayacağı ifadeler kullanılmıştır.
7. Metinden hareketle Türkçenin diğer dillerden etkilendiği dönemleri açıklayınız.
Cevap : İslam dinin kabul edilmesinden sonra ise Arapça ve Farsçadan önemli ölçüde etkilenmiştir. Daha sonraki dönemlerde ise Avrupa kültürünün etkisinde kalınması sonucunda, Türkçe 16. Yüzyıldan itibaren Fransızcanın, 19. Yüzyıldan itibaren ise İngilizcenin etkisine girmiştir.
8. Bilgilendirici metinlerde yazar ile anlatıcı aynı kişidir. Okuduğunuz metinde yazarın bakış açısını belirleyiniz. Yazarın konuya yaklaşımı öznel mi yoksa nesnel midir? Açıklayınız.
Cevap : Yazarın konuya bakış açısı nesneldir. Araştırmalara belgelere dayalı bir yaklaşımı vardır. Bunun yanında anlatıcı ile yazarın aynı kişi olması ise metni daha inandırıcı kılmış, okurun metnin güvenirliliğine inanmasını kolaylaştırmaktadır.
9. Okuduğunuz metinden hareketle metnin görselini yorumlayınız.
Cevap : Kitabı hazırlayanlar metne görsel koymayı unutmuşlar bu insanlara sadece yüksek sesle gülmeliyiz sevgili öğrenci kardeşlerimiz ?
10. Okuduğunuz metni yazılış amacı, hedef kitlesi ve konusu bakımından aşağıdaki tabloya göre değerlendiriniz.
Yazılış amacı
Cevap : Metnin amacı ana dil bilincini geliştirmek ve yabancı etkilere karşı dil bilincini kuvvetlendirmektir.
Hedef kitlesi
Cevap : 12. Sınıf edebiyat öğrencileri ve okumayı seven herkes.
Konusu
Cevap : Dilin gelişimi, dilin yabancı dillerin etkisinde kalması, dil bilincinin önemi
ETKİNLİK
Türkçenin dünyada geçerli bir dil olması için neler yapılabilir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap : Türkçe, mayasından, yapısından gelen nitelikleriyle kendine özgü, güçlü ve şiirli anlatım olanakları, anlatım yolları bulunan zengin bir dildir. Türkçeyi bir bilim dili haline getirirsek Türkçede muhteşem eserler verirsek bütün dünyada da Türkçeye olan ilgi artacak ve dünyada geçerli bir haline gelecektir.